A Place for Artists to Mull Over Kintyre

View all 17 Photos

A zinc rock jutting out of the Scottish Kintyre peninsula, the Midden Studio was not designed by Studio Weave to blend in with the scenery. And yet, it’s form and function are direct descendants of its context. The building serves as an artist’s studio, a program most apparent in the bare interior, which is “wallpapered” with birch ply that can be easily replaced as it’s subjected to the creative process. Besides housing the bare necessities for work, the space is organized around an array of windows that each provide unique outlooks onto the landscape to help inspire the artist inside. The most striking of these is an opening, dubbed a ‘soffit light,’ that gives a view of the burn the building cantilevers over. The sound and movement of the stream contrast the many quiet vistas the other windows provide, allowing for multiple stations that trains of thought can emerge from in the space. The contextually anchored exterior contrasts this blank canvas of an interior. Like the artistic process, the space of the interior belongs to the artist’s creations while the exterior is at the mercy of all that has come before. The form of the studio is child of two local structures: a large granite home and a small-pitched roof greenhouse. Local castles and structures as south as Naples helped influence the fortress-like diamond-cladding of the façade, whose zinc material was chosen to age well and also withstand the site’s extreme weather patterns. Both timeless and steeped in history, the studio is an ideal escape from the distractions an artist faces in the world, and a perfect place for one to reflect on the Mull of Kintyre, (especially if they are an ex-Beatle).  Photographs © Johnny Barrington

Nathaniel Barlam

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn’t decided yet.
You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Take me there

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Haus P

    A family house with a distinctive design. Built on a small plot of land in…

  • A Modern A Frame Chalet

    Blending airy spaces with striking geometric volumes in a contemporary A frame chalet. Clad in…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

  • Beyond the Blueprint: i29

    i29 is an interior architecture office based in The Netherlands whose work revolves around establishing…

  • A Stunning Stone House Renovation

    Bringing together historical and modern features in a refined design. Located in a building that…

  • Beyond the Blueprint: ArchiPlan Studio

    Italian design and architecture firm ArchiPlan Studio craft their work around careful observation, focused research,…

Close Cart