Casa Albanese by ASA Studio Albanese

View all 19 Photos

First, a terminology check for the word dammuso: a domed lava-stone construction common to the island of Pantelleria in the 10th century. This architectural symbol of the island is the foundation for Casa Albanese, a series of spaces created from renovating a series of these Italian relics. ASA Studio Albanese preserves and capitalizes on the character of the enclosed and open spaces natural to the clusters of dammusi in the design of the floor plan. Layered stone completing a pseudo-rotunda over the original structure forms a private conversation space furnished with a table and a cluster of white armchairs. In an adjacent room, a bath is carved out of a built plateau constructed from the same materials as the original village. The arched doorways connecting one space to the next are imperfect, yet the nuanced curves add warmth and history. In many of the rooms, only an eight-foot strip of wall is painted in white, allowing the natural stone and construction of the site to contribute its mosaic existence of past and present. Small windows and doorways are punched through the thick walls of stone, garnering a curiosity about the courtyards outside. Lush vegetation of the island plays companion to the wooden dining tables casually arranged near a large pool that overlooks the Mediterranean hillside.

    string(8) "Kimberly"

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Tags: ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Nabila’s Restaurant

    A stylish and welcoming restaurant designed with interiors that take inspiration from Lebanese food, art,…

  • Sauna R

    A sauna designed with all-black interiors and a glazed facade. Nestled on a rocky outcrop…

  • Carroll Gardens Townhouse

    An extension and interior redesign for a Brooklyn townhouse. Located in Carroll Gardens, Brooklyn, this…

  • A Saramaga

    A refurbished and thoughtfully redesigned residential property in Portugal. Located in Cartaxo, Portugal, this residential…

  • Hither Hill Residence

    Two volumes, terraces, and a garden on a site with striking ocean views. Designed by…

  • Villa K2

    An angular house with sloping roofs that hide solar panels. Located in the village of…

  • The Penfold Tree House

    A tree house designed without a tree. London-based architecture firm De Matos Ryan designed Penfold…

  • Rock Creek House

    An adaptive-reuse project that transformed a 1920s building into a contemporary home. Boston-based architecture and…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader