House of Trace: Brick-Clad Townhouse Renovation in London

View all 22 Photos

Called House of Trace, this London townhouse was renovated by Tsuruta Architects. Most noticeably, the earlier addition to the home was further extended to create a second rectangular volume. The updated extension retains sections of the original exterior walls so that the new is marked by a shadow of the original structure. Contrasting the older dark gray brick with light brown brick and partial glazing, the contemporary interpretation shows its roots while reimaging the terrace as a stacked dining room and master bedroom with two bathrooms. By moving these key areas to the edge of the home, the architects made space for a full-sized children’s room and a guest room on the upper floor, plus a galley kitchen, a light well, and a dining room on the ground level. They also revamped the interior in brick, plaster, and wood in the main rooms and copper, brass, and white tile in the bathrooms. Custom furnishings finish the space. The dining table, chairs, beds, and staircase, for instance, were CNC-cut, flat-packed, and then assembled on-site for as part of the bespoke yet efficient process.

Photography by Tim Crocker, Marie-Cecile Embleton, and Tsuruta Architects

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

  • A Modern Coworking Space Design

    The stunning office of an architecture and interior design studio. Designed as a “place to…

Close Cart