Micro-apartment in Berlin

View all 14 Photos

In the Moabit district of Berlin, this turn-of-the-century apartment was recently renovated by the studio Spamroom and the architect John Paul Coss. The collaborators tore down the interior walls to make the small space more open. In place of traditional barriers, they installed a wooden block that presents a kitchen on the outside, holds a bathroom on the inside, and supports a mezzanine-level bedroom on top.
Crafted from naturally finished pine, the unit has a light and minimalist appearance. The earthiness of the element echoes the newly stripped timber floors, establishing a sense of continuity between the original Art Deco detailing and the contemporary additions.
Wood is also used for the pine storage unit at the foot of the stairs. The tall box is made of the same pine as the main block and is embellished with just a mirror. From the bottom of the furnishing, one can pull out a step that shortens the distance to the first rung of the steel staircase.

The stark white staircase leads up to the mezzanine, where the sleeping area is quietly obscured from view and there is an interior skylight above the bathroom.
Said skylight brings indirect sun into the otherwise windowless bathroom, brightening the compact space. Not without character, the bathroom is decorated with deep blue sink tiles and a parquet door made from the original flooring.

Back down on the main level, the study and kitchen areas are wrapped around the unit so that they see the most light through the windows.
The study nook includes a built-in desk, cabinets, and open storage. Facing the living space, this readily changeable, multifunctional zone could also be used just as storage, as an extended bar space, or as an entertainment center.
Around the corner, the kitchen is actually one of the more private sections of the urban home. The restrained design includes just white tile backsplash, a steel sink, and a black oven range, keeping the palette neutral and the lines clean.

Photography by Ringo Paulusch

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

Take me there

  • Zallinger Refuge

    A thoughtful renovation and expansion of historical buildings in the Alps. Dating back to the…

  • Dá Licença Hotel In Portugal

    One-of-a-kind, this retreat celebrates the heritage and culture of Alentejo. During their travels, Vitor Borges…

  • The Wuyuan Skywells Hotel

    A 300-year-old traditional Chinese building transformed into a high-end hotel. Nestled in the Yan village…

  • Design Destination: Melbourne

    A complete travel guide to Melbourne, your next design destination. The cultural capital of Australia,…

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(146884)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • Gafarim House

    An exploration of contrasts via contemporary architecture. Designed by Tiago do Vale Arquitectos, this house…

  • A Country House In Chievo, Italy

    A charming house that celebrates a rural setting via thoughtful design. Built in a beautiful…

  • The Lake House

    A serene house that welcomes the waterfront inside living spaces. Designed by Seattle-based architecture firm…

  • Residence J&C

    A semi-permanent home that offers the perfect respite from city living. Built in the small…

  • Caldera House

    A ski retreat that will make your winter more memorable. Nestled in the center of…

  • The Aloha Surf Bar

    A concrete and glass structure that mirrors a sandy coastal landscape. Located in Vila do…

  • House A by Whispering Smith

    A concrete house that complements its minimalist design with a carbon neutral build. Designed by…

  • Lochside House

    An off-grid home that celebrates the beauty of a rugged Scottish landscape. Built in the…

  • Hercule House by 2001 Studio

    A house that resembles an ice monolith emerging from the ground. Located in Mondorf-les-Bains, in…

  • The Cercal House

    A contemporary dwelling embedded into a pastoral landscape. Designed by Atelier Data, Cercal House explores…

Close Cart