Built into the hillside near Divčibare, on the slope of Mount Maljen in western Serbia, the Divcibare Mountain home by Belgrade-based architecture .exe Studio displays a merger of old and new in a stunning, multi-layered contrast. Walking up the hill to the house, one is immediately struck by its play of dark and light massing, which combines the vernacular nature of the mountain homes (the dark) with a modern sense of style and space (the light). Instead of picking one over the other, the two sensibilities work together to make this dwelling simply breathtaking. The coarse timber shingled cladding of the dark half creates a sun-shaded porch and provides an entrance to the home’s lower floor, while the crisp geometry of the light space offers a glimpse inside the house through a large pane window. Stepping inside the home though, one realizes that the division of these spaces is an illusion, as past and present can never truly be separated. The ground floor houses an open kitchen, dining room and living room space, with a bathroom tucked away behind a stair to the upper floor. In the main space of the ground floor one finds a brilliantly modern arrangement of furniture and fixtures, with a lovely window seat to take full advantage of the beautiful view down the mountain. Upstairs though is where the real magic happens, as the geometries of the distinct roofs of each side meet in a wonderful play of form and shadows. This upper area houses a bedroom that is also accessible via an exterior stair that wraps around the home. This play of old and new, light and shadow, dark and bright, traditional and modern all give the house a sense of gravity that goes into even its tiniest details. For instance, despite the cladding giving an impression of age, it is also constructed to hide a small upper window for the bedroom occupants to operate as needed. This is accomplished thanks to a clever window shade, which is made of the same cladding material (a very modern intervention on a “vernacular” style construction). Another instance of old and new subtly plays out in the exterior stair; though it’s made with a contemporarily minimal design, it also provides a sheltered space to store firewood (a very traditional way to heat a home). Simply by occupying this mountain home and taking in its meticulous design, one absorbs a sense for the area’s rich history, and even richer future. Photography Relja Ivanić

    string(16) "Nathaniel Barlam"

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: ,
    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

    • Appartement PF

      Architecture

      A minimalist and compact apartment designed with mirror surfaces that create the feeling of extra…

    • The Mantelpiece Loft

      Architecture

      Two children’s rooms created underneath the roof of a loft in Stockholm. When the clients…

loader