Atelier Moderno renovated this 1950s industrial building in Montreal into a house for a designer, his two sons, and, last but not least, their dog. The single-story, ground floor home stretches from one side of the block to the other and is defined by a wide hallway inside. Walking through the corridor and rooms, one will see remnants of the original structure, doors, windows, and grates intermixed with vintage furniture and wooden crates stacked to create floor-to-ceiling shelving. But the overall look is sleek and contemporary, blending painted concrete, ipe wood, porcelain, stainless steel, and glass elements. Sustainable as well, the design makes use of soy-based spray insulation, radiant slab heating, and a green roof. The updated space is minimalist in both form and function, transforming a simple space while conserving earth’s resources.

    string(5) "Holly"
Avatar photo

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Tags: , , , , , , , ,
    • House in Kutná Hora

      Architecture

      A thoughtful redesign and modernization of a 19th century house. The renovation of an aged…

    • East Dulwich House

      Architecture

      A creatively designed, metal-clad extension that completely transforms a Victorian terraced house in London. Built…

    • Duplex by Atelier ST

      Architecture

      A contemporary concrete house with a traditional feel, this dwelling features two gabled roofs and…

    • Casa Tonalli

      Architecture

      A contemporary, cube-shaped house inspired by rural Mexican architecture. Minimalist and understated, Casa Tonalli in…

    • Quattro Spazi / 4 Spaces

      Architecture

      A 1970s apartment in Rome, creatively redesigned with an exposed structural element that becomes the…

loader