Space Efficient Apartment in Melbourne, Australia

View all 12 Photos

Listed on the Victorian Heritage Register, Melbourne’s historic Bible House on Flinders Lane was divided into a matrix of one-bedroom apartments in 1997 after almost 100 years as a commercial office building. However, despite its early success attracting Australians to the blossoming CBD (central business district), poor spatial planning greatly limited the functionality and efficiency of each residence. That is, until Clare Cousins Architects stepped in, bringing new life to one flat for an expecting young couple that needed room for growth – without adding any square footage. With the creation of two new ‘micro’ bedrooms (inspired by those seen in traditional Japanese homes), sliding screens permit the diminutive rooms to be visually open yet easily transition to become a private zone when closed. The full-height joinery that serves as a partition between the rooms and common area provides clever storage on both sides while a mezzanine loft takes advantage of the generous ceiling heights with room for extra storage and a guest bed.
The family’s choice to pursue “high-density” living, while an architectural challenge, is an incredibly efficient and sustainable measure that has been gaining traction among city-dwellers all over the world; from their proximity to public transport to the endless public space amenities the city provides (parks, gardens, etc.) to their compact home, the couple has a heightened awareness of what they use and what they need. In an increasingly wasteful modern world, it is a victory to live comfortably on just 25 square meters per person. This sustainable motivation can even be seen in the materials that were used to complete the project; plywood gives the home a clean, minimal aesthetic at a low cost and with very little effort. Clare Cousins overcame a number of obstacles regarding cost, space, and site accessibility to prove that good design doesn’t have to come with a high price tag; Flinders Lane Apartment is a showcase of efficiency in every way.
Photography: Lisbeth Grosmann

 

Lizzie Wright

Lizzie

​Lizzie Wright is an aspiring artist and designer with a passion for the written word. While she works on her BFA in Industrial Design at the Rhode Island School of Design (RISD), she spends her (rare) spare time riding around Providence on her trusty Cannondale and drinking lots of coffee. She is especially fascinated by the dichotomy between aesthetic form and function, which has an immense influence on her work. As a lover of the natural world, Lizzie plans to focus on Nature, Culture, and Sustainability Studies to pursue a more efficient future for design. Read more by visiting her website

Take me there

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • A Modern A Frame Chalet

    Blending airy spaces with striking geometric volumes in a contemporary A frame chalet. Clad in…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

  • Beyond the Blueprint: i29

    i29 is an interior architecture office based in The Netherlands whose work revolves around establishing…

  • A Stunning Stone House Renovation

    Bringing together historical and modern features in a refined design. Located in a building that…

  • Beyond the Blueprint: ArchiPlan Studio

    Italian design and architecture firm ArchiPlan Studio craft their work around careful observation, focused research,…

  • The Chapel of Silence

    Resting quietly among the leafy trees just outside the small Italian town of Botticino is…

Close Cart