House in Almen is a sharp, three-sided design by the Dutch architect Barend Koolhaas. Built beside an existing property in the Netherlands, the country home is angled so that the glass wall and door face away, viewing a clearing rather than the neighbors. The non-glass sides are clad in locally sourced Douglas fir and weatherproofed with a black finish, and the roof is gabled and topped with corrugated steel in a matching shade. Although otherwise opaque, the wood-clad sections of the home feature skylights and small windows that bring sunlight into the home and overlook the entryway patio. The glazed side likewise welcomes natural lighting into the interior, the common areas in particular. The open plan kitchen, dining room, and den are arranged along the transparent wall so they are well-lit and have unrivaled views of the yard, farmland, and forest.

Photography by Jeroen Musch

    string(5) "Holly"
Avatar photo

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Tags: , , , , , ,
    • House MN

      Architecture

      A wood-clad house designed with two volumes nestled into a hillside, and windows that frame…

    • Roam Ranch

      Architecture

      A sprawling family home where Central Texas vernacular architecture meets contemporary design. Set on a…

    • Old School House

      Architecture

      Designed to sit gently alongside a 19th-century stone building, this contemporary extension features all-wood cladding…

    • De L’Écrin Residence

      Architecture

      An extension designed for a duplex in a dense and vibrant neighborhood of Montreal, Canada….

    • We Rural Country House

      Architecture

      An old farmhouse, thoughtfully restored and redesigned into a tranquil retreat that immerses guests into…

loader