Somewhere in Alentejo, Portugal, in an isolated place away from the nearest town, a striking concrete structure stands out among rolling hills, cork oak trees and vibrant green vegetation. Reminiscent of Noah’s Ark or of a massive shelter, Villa Além creates a special relationship between nature, modern design and living spaces. This distinctive house was designed by architect Valerio Olgiati as a retreat where he and his wife, who is also an architect, would be able to get away from their home in the Swiss mountains for a couple of months per year.

The surprising design features massive concrete walls that boast a slightly reddish hue, large openings and angled top sections. But the house impresses even more when stepping inside. Visitors discover an interior courtyard that houses a lush garden with fragrant plants as well as a pool. This natural oasis inside the concrete walls provided the starting point and conceptual foundation for the entire project. Indeed, the garden dominates the structure and takes up more than half of the floor plan. The living space becomes almost secondary. “I was looking for a term for this type of housing and have arrived at ‘landscape living’”, says the architect.

Rough concrete textures and wide spaces that open up towards the garden and the natural landscape create a special atmosphere. Minimalist furniture and a sparsely decorated interior enhance the monumental character of this one-of-a-kind place. Photo credits: Valerio Olgiati.

    string(5) "admin"
Tags: , , , , , , ,
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader