By rejecting a traditional floor plan and embracing the spatial conditions created by compartmentalized units of space, architects at OODA have transformed a typical residence in Porto, Portugal into 227 Flat. Instead of the assigning program within an open rectangular space, the designers chose to follow an H-shaped plan for the first floor. With a bedroom and a playroom off to one side, a corridor leads to a living room, kitchen, and dining area on the other. A wall of cabinets serves as a functional storage space for cookware and also as a divider to hide the busyness of the kitchen from the living room. A switchback stair with unconventional triangular landings leads to a surprise on the second floor of the flat: a hammock suspended over the series of steps. The hammock serves the house as a crow’s nest of sorts, providing a lookout to the external landscape in addition to a view of the flat’s first floor happenings. Adjacent to this whimsical, unstructured getaway is a plateau for office space, and then a private bedroom and bath. Because much of the flat’s concept relies on volumetric divisions, the colors and textures of the residence work to encourage unity among spaces. The walls are painted in white to prevent the living spaces from feeling enclosed and too distinct. Older flooring is replaced by a warm wood that gives both levels of the flat a natural glow, as well as forms a material connection from the lower floor to the stairs and upper floor.

 

    string(8) "Kimberly"
Avatar photo

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Tags: , , , , , ,
    • Schreber House

      Architecture

      An imaginative take on traditional brick houses and extensions. Located in Aachen, Germany, this brick…

    • House in Aarau

      Architecture

      A house designed with stacked black volumes and light interiors. Completed by architecture firm Gautschi…

    • Itamonte Garage

      Architecture

      An old garage transformed into a living space with room for a small craft brewery….

    • Achioté Costa Rica

      Architecture

      Two rammed earth villas inspired by nature and yin and yang energies. Designed as a…

    • The Brixen Public Library

      Architecture

      A contemporary building inspired by symbiotic relationships and nature. Following the completion of the Music…

    • Around the World

      A villa inspired by the beauty of nature and slow living principles. London-based, architectural studio…

    • Around the World

      A sustainable, high-end hotel inspired by the natural beauty of a UNESCO world heritage site…

    • Around the World

      A traditional thatched barn from the 19th century, converted into a cozy retreat. Named Barn…

loader