Casa E boasts a spatial experience that is well-lit and roomy, though all external factors serve as evidence pointing to the contrary. The narrow site along the streets of Okazaki, Japan was the primary, and ultimately surmountable, challenge for D.I.G Architects. The residence makes use of a strip window carved at the very top of the structure to capture the natural sunlight when possible, and also takes advantage of the ceiling height through the two-story space carved over the dining room. A set of floating stairs and a suspended metal handrail becomes a clever intervention leading to the bedrooms on the second floor without the need to build any additional walls or barriers in the house’s interior.

    string(8) "Kimberly"

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Tags: ,
    • House in Kaerumataike

      Architecture

      A house designed with varying ceiling heights and openings that optimize privacy and access to…

    • Blasón

      Architecture

      An industrial building converted into a writer’s home and studio. Spanish architecture firm Burr completed…

    • Villa Apollon

      Architecture

      A minimalist holiday home and separate guest house built on a Greek island. Built on…

    • PS House

      Architecture

      A house with three volumes arranged to follow the slope of a site with gorgeous…

    • Casa Rospigliosi

      Architecture

      A 1950s residence converted into a minimalist home with industrial elements. Completed by Milan-based architecture,…

    • House of Concrete Experiments

      Architecture

      A sustainably built house completed with a range of experimental cast concrete techniques. The second…

loader