Creating a dialogue with clever details.

Tasked with renovating a brick house in Dublin and to design an extension, architect Ryan W. Kennihan decided to create aesthetic harmony between the two structures. To blur the line between the existing living spaces and the new, while creating a spatial dialogue throughout the interior. The St. Catherine’s house features clever details as well as a rich palette of textures and materials that connect different areas in creative ways. With a surgical approach, the studio cut through various openings in the existing redbrick terrace house to establish a link with the extension. As a result, the inhabitants have a clear view from the front living room through the rest of the house, the extension, and all the way to the garden.

The rear room, stripped of its initial plaster, now features exposed brick walls that reference the brick extension. Likewise, the front and back rooms of the old house now feature common details: painted timber windows and wood paneling. Concrete beams support the roof of the extension. One side of this living space has a flat top, while the other boasts a pitched roof. The latter also features a skylight and a clerestory window. Minimalist furniture and restrained interior design allow the character of the materials to shine through and enhance this refined living space. Photographs© Aisling McCoy.

    string(5) "admin"
Tags: ,
    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

    • Appartement PF

      Architecture

      A minimalist and compact apartment designed with mirror surfaces that create the feeling of extra…

    • The Mantelpiece Loft

      Architecture

      Two children’s rooms created underneath the roof of a loft in Stockholm. When the clients…

loader