copeland-grove-1

Commissioned by his own parents, Copeland Grove was close to home for young architect Stephen Kavanagh. The task was to connect the 3-bed terraced North Dublin house in which he was raised to its accompanying garden, which had been “hidden from view” for the nearly 20 years since the couple moved in. By extending the kitchen, Kavanagh has completely transformed the once isolated structure through a fresh, panoramic view that blends with the patio and backyard. Large windows span the walls to bridge the gap between indoor and out both visually and physically; the nature of the glass increases natural solar heat gain within the north-facing space, solving the issue of lost thermal comfort faced by the previous kitchen layout. Lit and warmed by natural light throughout the day, the addition harmoniously merges the family home with its natural environment. The organic aesthetic is completed by a solid timber frame, which provides a natural contrast to the clean, linear glass with concealed LED lights to further illuminate the exposed joists. Kavanagh’s work demonstrates his dedication to both sustainable design and family in this unique and modern personal project.

copeland-grove-2

copeland-grove-3

copeland-grove-4

copeland-grove-6

copeland-grove-7

copeland-grove-8

copeland-grove-12

    string(13) "Lizzie Wright"

Lizzie

​Lizzie Wright is an aspiring artist and designer with a passion for the written word. While she works on her BFA in Industrial Design at the Rhode Island School of Design (RISD), she spends her (rare) spare time riding around Providence on her trusty Cannondale and drinking lots of coffee. She is especially fascinated by the dichotomy between aesthetic form and function, which has an immense influence on her work. As a lover of the natural world, Lizzie plans to focus on Nature, Culture, and Sustainability Studies to pursue a more efficient future for design. Read more by visiting her website

Tags: , , , ,
    • Maison Soeur

      Architecture

      A house from the 1950s thoughtfully transformed into a twin-volume dwelling. Located in the Verdun…

    • The Shingle Residence

      Architecture

      A two-story house designed with offset rectangular volumes and a blend of wood and copper…

    • Torus House

      Architecture

      A brutalist house that “hovers” above a sloping hillside with views of the sea. Built…

    • Pen y Lan Road

      Architecture

      A thoughtfully designed extension that links a Victorian terraced house to a garden. Located in…

    • The House of Mountain Birds

      Architecture

      A vacation home that immerses its residents in a mountainous landscape. Completed by architecture firm…

    • The Clay Retreat

      Architecture

      An eco-conscious family retreat built in a protected area of Hampshire, UK. Nestled in a…

loader