Architecture, Space

DomT Residence

View all 18 Photos

Located in a town in northern Slovakia, the DomT residence by Architect Martin Boles captures a resounding mixture of old memories and new ideas in its architecture. Built on a plot where one of the clients spent their childhood, the site has a deeply personal connection from the get-go that Boles was able to translate into the formation of his design. The home sits at peace between three Birch trees originally planted by the client’s father, utilizing their foliage as a natural shading device and privacy barrier. The home’s use of wood in both construction and cladding recalls wooden barns common in Slovakian yards, and helps build a stronger connection with its natural surroundings. The exterior grabs your attention with its minimal yet dignified movement, angling at its middle to give the garden side of the house a more enclosed feeling. The use of untreated Siberian Larch to clad the exterior is of note, as it anticipates the passage of time and the creation of new memories in the home. As it ages, the Larch is expected to gradually turn a silvery gray, so that the clients and the home literally grow gray together. The interior is mainly cladded with Spruce, a traditional local material that further connects the home to its site and makes one feel at ease with its warmth. The house’s organization is beautifully crafted, creating a huge amount of open space in its fundamental kitchen/living/dining room and letting more private spaces branch off of this central node. The kitchen/living/dining room is particularly of note, as it blends all three programs wonderfully while also offering huge amounts of natural light in through a wall of sliding glass doors. And along with the majesty of capturing the old and new, the DomT also encourages a playful side to the experience, such as an opening that connects the central space to one of the finished attic’s bedrooms. All of the moments the home creates and anticipates creating are made especially thoughtfully as its construction incorporates a dutiful knack for energy efficiency and sustainability. In these ways the home is destine to bring its clients joys for many years, and like the old Birch trees that occupy the site, so too may the DomT be left standing for the next generation to enjoy. Images © Erika Banyayova courtesy of Martin Boles.

    string(16) "Nathaniel Barlam"

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: , , ,
    • House in Kaerumataike

      Architecture

      A house designed with varying ceiling heights and openings that optimize privacy and access to…

    • Blasón

      Architecture

      An industrial building converted into a writer’s home and studio. Spanish architecture firm Burr completed…

    • Villa Apollon

      Architecture

      A minimalist holiday home and separate guest house built on a Greek island. Built on…

    • PS House

      Architecture

      A house with three volumes arranged to follow the slope of a site with gorgeous…

    • Casa Rospigliosi

      Architecture

      A 1950s residence converted into a minimalist home with industrial elements. Completed by Milan-based architecture,…

    • House of Concrete Experiments

      Architecture

      A sustainably built house completed with a range of experimental cast concrete techniques. The second…

loader