A clever house design.

When the client hired Barcelona-based studio HArquitectes to design a new house in Ullastret, Girona, the plot of land featured a large stone wall that marked the limits of the property. To comply with current regulations, the studio had to remove the wall, despite its character and natural charm. The architects decided to integrate the new building into the landscape in an ingenious and creative way that also references the removed structure. House 1413 has a distinctive lineaaar layout which adapts to the topography and geometry of the street, becoming a house-wall. The exterior walls act as a fence, protecting the garden beyond while providing complete privacy from the road.

Elongated and slender, the house features load-bearing walls made with reused stone from the demolished structure along with an aggregate sourced from the plot and mixed with limestone and cement. Thus, the building blends into the landscape perfectly, both in terms of aesthetics and composition. On the exterior, the stone walls boast a textured surface, while the interior features a formwork finish. Thicker sections ensure more privacy for the sleeping areas, insulating the rooms from the noise of the nearby street. A minimalist decor that features concrete, stone and wood surfaces gives the house more character.

Following the linear plan, the living spaces flow into each other in a seamless sequence. Finally, they reach the open areas which overlook the garden. The house-wall design with its long corridors provides other advantages. Among them, the absorption of solar heat during the winter and openings which transform the corridors into porches linked to the outdoor living space. Photographs© Adrià Goula.

    string(5) "admin"
Tags: ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • The Impluvium Shelter

    A wood and glass cabin built in an ancient forest in Chile. Located in a…

  • Casa Etérea

    A breathtaking house designed with a mirrored façade. Built above the San Miguel de Allende,…

  • La Brèche House

    An old house redesigned with refined interiors and a central perforation topped with skylights. Located…

  • Herdade da Ferraria

    A traditional farm warehouse transformed into a tranquil retreat. Nestled among tall trees and agricultural…

  • Villa GNR by Archisbang

    A brutalist house designed with a range of creative details. Dating back to the 1960s,…

  • The Marconi Residence

    A one-story house enhanced with an extension and an interior patio. Located in Montréal’s Marconi-Alexandra…

  • Winery Valke Vleug

    A winery with minimalist volumes that reference agricultural architecture in a contemporary design. Built in…

Take me there

  • The Volkshaus Basel Hotel

    A building from 1925 transformed into a refined boutique hotel. Completed by Swiss firm Herzog…

  • The Øyna Hotel

    Hotel rooms built inside a sloped terrain with a cantilevered design that maximizes views. Built…

  • Casa Cook Chania Hotel

    A modernist-style resort designed with a village-like layout of one-story volumes. Built on a hillside…

loader