Designed by Peter Rose + Partners, this summer home on the island of Chappaquiddick near Edgartown, MA considers both massing and the existing context to enforce and embrace its secluded site. Replacing an older home and driveway, this new construction consists of a main house, a garage, a storage shed and a small boathouse. Starting by rethinking the approach to the house, the new driveway has been designed to incorporate into the home’s narrative. Instead of a straight shot through a meadow, it twists and turns through an oak and pine forest (with a path that won’t damage existing trees) so that the cars and road seem to disappear once one has reached the house. The main structures, the boathouse and living space, are strategically sited to minimize the environmental impact while also fulfilling their intended program. The buildings are both built low so as not to overshadow the trees, but without sacrificing views of Nantucket and the Cape Pogue Bay. The exterior is clad in treated wood that will naturally weather over time to further blend in with the landscape, and the interior’s design helped mitigate the need for HVAC systems. The home’s fenestration is all locally crafted to be fully operable, allowing in warm sunlight during the day and cool ocean winds at night. The roofs are of particular interest as they are covered in natural sea grasses to improve thermal insulation and performance throughout the year. All water collected on the roofs drains into a storage cistern, and landscaping was done using only local species of plants. The strategy of this construction gives a definitive proof that good design can be driven by environmental factors while still maintaining the level of beauty and craftsmanship that one should expect in contemporary architecture. Photographs © Matthew Snyder

    string(16) "Nathaniel Barlam"
Avatar photo

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: ,
    • Schreber House

      Architecture

      An imaginative take on traditional brick houses and extensions. Located in Aachen, Germany, this brick…

    • House in Aarau

      Architecture

      A house designed with stacked black volumes and light interiors. Completed by architecture firm Gautschi…

    • Itamonte Garage

      Architecture

      An old garage transformed into a living space with room for a small craft brewery….

    • Achioté Costa Rica

      Architecture

      Two rammed earth villas inspired by nature and yin and yang energies. Designed as a…

    • The Brixen Public Library

      Architecture

      A contemporary building inspired by symbiotic relationships and nature. Following the completion of the Music…

    • Around the World

      A villa inspired by the beauty of nature and slow living principles. London-based, architectural studio…

    • Around the World

      A sustainable, high-end hotel inspired by the natural beauty of a UNESCO world heritage site…

    • Around the World

      A traditional thatched barn from the 19th century, converted into a cozy retreat. Named Barn…

loader