An Organic Cedar Wood Pavilion Filled With Meaning

View all 13 Photos

organic-cedar-wood-pavilion-giles-miller-1

Nestled in Winterfold forest at the top of the gorgeous Surrey Hills, ‘Perspectives’ invites hikers and walkers to take a break, admire the picturesque landscape sprawling towards the horizon and enjoy a moment of reflection. The site-specific organic wooden structure was designed by Giles Miller, who was inspired by the power of short yet meaningful messages people leave behind in public spaces, whether scrawled on a park bench or on the bark of a tree.

For this particular project, the designer gathered poems, initials and messages from local schools, residents and other contributors to lend a poetic perspective to the rest stop; using laser etching techniques, Miller transformed the round cedar shingles from a simple natural material into objects loaded with meaning. The elliptic-shaped pavilion is made of a steel frame covered in wood shingles which were fixed by hand at different angles, slightly overlapping to accentuate the organic design. At the rear of the sculpture, the shingles offer protection from the elements but they slowly open up towards the front, like petals, reaching the entrance that offers a breathtaking view of the English countryside. The cedar wood will gain a white patina over time as it will age along with the forest it now inhabits, enhancing the visual impact of the heartfelt words etched on its surface. In this woodland area, away from the bustling city streets and the fast-paced urban lifestyle, different perspectives encourage visitors to take a moment to look both outwards and within. Photography by Richard Chivers and John Miller.

organic-cedar-wood-pavilion-giles-miller-2

organic-cedar-wood-pavilion-giles-miller-8

organic-cedar-wood-pavilion-giles-miller-14

organic-cedar-wood-pavilion-giles-miller-11

organic-cedar-wood-pavilion-giles-miller-10

Save

Save

Save

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

  • A Modern Coworking Space Design

    The stunning office of an architecture and interior design studio. Designed as a “place to…

Close Cart