The Prince Philip Residence in Montreal, Canada, is a mid-century building recently expanded by Thellend Fortin Architectes. Installed behind and below the original single-story structure, the extension gives the home a second floor overlooking the limestone-lined swimming pool. Clad in anthracite-coloured concrete panels, the rectangular volume at the ground floor echoes the light hue of the pool and deck. The upper-level addition, however, is done in the dark brown of the rest of home’s facade. These color choices help to blend the addition without forcing the contemporary elements to be identical to their older counterparts. The updated parts of the home bring in natural lighting through their large rear windows, further connecting the interior to the outdoors.

Photography by Charles Lanteigne

    string(5) "Holly"
Avatar photo

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Tags: , , , , , ,
    • House MN

      Architecture

      A wood-clad house designed with two volumes nestled into a hillside, and windows that frame…

    • Roam Ranch

      Architecture

      A sprawling family home where Central Texas vernacular architecture meets contemporary design. Set on a…

    • Old School House

      Architecture

      Designed to sit gently alongside a 19th-century stone building, this contemporary extension features all-wood cladding…

    • De L’Écrin Residence

      Architecture

      An extension designed for a duplex in a dense and vibrant neighborhood of Montreal, Canada….

    • We Rural Country House

      Architecture

      An old farmhouse, thoughtfully restored and redesigned into a tranquil retreat that immerses guests into…

loader