From the rear, the Bolton Residence by Naturehumaine  may look as though it is floating above the snow. But, it is actually stacked on a concrete plinth that blends with the landscape. Built into the cliffside of Bolton East, Canada, the home is composed of a concrete block and an overhanging rectangular volume with iconic black steel cladding and a gabled roof. Both sections attach to a slatted timber deck and garage.

Inside, the upper level sees plenty of sun through the skylights and the large, irregularly shaped windows. The light reflects off of the white walls, slate floors, and Douglas fir plywood ceiling, making the space seem larger than it is. The small home is carefully arranged in an open plan lounge, dining room, and kitchen. In the living and dining room, an expansive wood-fired stove brings warmth and visual interest, and there is a clear view of the terrace and forest through the glazed windows. Over in the kitchen, the angled ceiling provides makes the cooking area and bar feel especially cozy. Here, the maple counters contrast with the stainless steel fridge, which is built into the wall to save space.

Behind the kitchen, the main bedroom and bathroom can be found tucked away. The second bed and bath are located on the ground floor, accessible by the staircase made of hot-rolled steel. Housed inside the concrete volume, the downstairs includes just the guest areas and utility rooms, creating a private level within the home.

Photography by Adrien Williams and David Dworkind

    string(5) "Holly"

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Tags: , , , , , , , , ,
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader