Architecture, Italians do it better

The Caves of Civita in Sextantio, Italy

View all 9 Photos

The Caves of Civita is an extraordinary hotel where rock mixes with hospitality to create an atmosphere that’s far from the traditional concept of luxury. The citizens of it’s Sassi de Matera location are modern day cave men and women as they enjoy the rocky enclosures of their cave dwellings. Created by Margareta Isabel Berg, Daniele Khilgren, Spa Progetti and Maurizio Sarcuni, the hotel’s design was inspired by these homes where it is surrounded by breathtaking vistas overlooking the Gravina River and sits opposite to the dramatic landscape of the Murgia Park and its Rock Churches in Sextantio, Italy. It has eighteen rooms in these huge caves that spread over three levels; they are all connected to a staircase and a system of private terraces that are accessible through individual rooms. The furniture has no decorations and is made from wood using ancient techniques while the linen is hand sewn from flax cloth. No televisions or mini bars exist in the rooms to agree with the concept, but each room is equipped with modern heating systems with under floor heating, air conditioning and internet connection. Guests are treated to organic jams, cheese, cakes, biscuits and salami products in the Rocky Church. During the evening, they can enjoy wine tastings around the huge stone carved fireplace.

 

Via

Tags: , , , ,
    • RVTK House

      Architecture

      The renovation of a 1978 house to create three apartments for several generations of the…

    • Embedded House

      Architecture

      A concrete, glass and wood house partly sunken into a hillside surrounded by pine forests…

    • Des Rapides Residence

      Architecture

      A contemporary wood house that celebrates the beauty of the natural material, this dwelling features…

    • Green House

      Architecture

      Dating back to the 1960s, this family home was impressively modernized with bright living spaces…

    • Greenhouse

      Architecture

      A minimalist greenhouse designed as a space for quiet reflection and nature contemplation. Located in…

loader