A Home with a Spirit as Old as the Rockies

View all 15 Photos

When asked to design Studhorse, a residential home in Winthrop, Washington state, architecture firm Olson Kundig approached the project as a challenge to create a space that engages the surrounding environment throughout all four seasons of the year. Set within the Methow Valley, which was formed by a slouching glacier millennium ago, the site indeed offered a difficult challenge as its climate ranges from blistering hot summers to winters marked by heavy snowfall.

The true flow of the space lies in how it blends the boundaries between what’s built and what’s natural.

As the client family expressed their love of adventures and the outdoors, OK decided to compose the home as four buildings that act akin to tents around a campground, with tough shells and cozy cores, all centered around a courtyard and pool. The courtyard may be more manicured than the nearby nature, but distinguishes itself thanks to an unusually large rock intentionally left by the architects on the site. This rock is a glacial erratic, dropped by the receding glacier as it formed the valley, and by building around it the firm is able to treat it as a natural piece of furniture instead of simply a nuisance that disrupts the “flow” of the architecture. It’s key that this differentiation is made, as upon further inspection of the architecture’s rhythm it becomes apparent that the true flow of the space lies in how it blends the boundaries between what’s built and what’s natural, as this rock perfectly demonstrates. This blur is also witnessed in the abundance of glass walls offering uninterrupted panoramas for the family to enjoy year-round, especially in the publicly oriented spaces such as the living room. Best of all, during the warmer months these glass walls can be opened up to prevent the spaces from overheating and further letting the occupants enjoy their outdoor lifestyle.

This award winning piece of architecture has innumerable moments I could try to point out for why it’s such a wonderful testament to good design, (and already I’ve mentioned a few of my favorite moves), but the last thing I’ll point out is one peculiar moment that goes against the space’s goal to blur indoor and outdoor; a concrete fireplace in the glass living room that interrupts the view I earlier claimed to be uninterrupted (sorry about that). The reason this resonates so much with me is that it transforms the home from simply an enclosed viewing space (as if you’re on safari or at a zoo) to a meditation on family. By blocking the view, it asks the viewer to turn their gaze towards the others around them, who are also glowing in the warmth of the fire, to tell stories and share memories together in a primal way that for me recalls the very reason humans developed architecture in the first place. So while this building embodies the forefront of architecture and design, its spirit is as old as the (literal) touchstone that occupies such an important place in its courtyard. Images © Benjamin Benschneider, courtesy of Olson Kundig.

 

 

 

 

 

 

 

Nathaniel Barlam

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

Take me there

  • The Soori Bali Resort

    A tranquil resort in Bali with private beach. Built on the south-western coast of Bali,…

  • Villa Castelluccio

    A 1920s countryside villa transformed into a gorgeous retreat. Nestled among old olive trees in…

  • The Sacromonte Landscape Hotel

    Prefab guests suites designed to offer an immersive hotel experience. Built on a vineyard plot…

  • Zallinger Refuge

    A thoughtful renovation and expansion of historical buildings in the Alps. Dating back to the…

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(156385)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • Woodstock Vermont Farm

    A refined contemporary take on rural architecture. Located in Woodstock, Vermont, this minimalist farmhouse and…

  • The Centennial

    A thoughtfully designed house extension that features a play on contrasts. Designed by Canadian firm…

  • Hudson Valley House II

    A creatively designed residence that features several cabins arranged around a garden. Nestled in Upstate…

  • House for L&D

    An elegant extension and interior redesign focused on welcoming nature inside living spaces. Located in…

  • Palomba House

    A beautiful house that offers both complete privacy and a connection to nature. Located in…

  • Pleated House

    A house extension designed with a distinctive folded roof. Located in Highett in Victoria, Australia,…

  • GR House By Paulo Martins

    A contemporary house design that focuses on privacy and creating serene interior spaces. Designed by…

  • The Shaw Mesa Residence

    A dark wood house that overlooks the Rockies in a breathtaking landscape in Idaho. Built…

  • The Black House

    A compact wood house that maximizes comfort with an ingenious layout. Built alongside a family…

  • Résidence Le Nid

    A contemporary house filled with the magic of a breathtaking landscape. Located in Cap-aux-Corbeaux, Québec,…