A New Refuge

View all 12 Photos

Swedish architect Petra Gipp is known for her Refugium, or refuges, built in forests and on cliffs. Stupet–refugium vid en trappa, literally translated Precipice–Refuge at a Staircase, is one of her latest projects. “Precipice” places a refuge once again on the cliffs of Sweden. Just as much an artistic decision as the build of the house itself, Gipp’s choice of location defines the character of the house by influencing how it relates with its surroundings. Outside the house, there are the cliffs, a stretch of gray rock worn by the thin yet bright forest and the seemingly endless sea. The house, therefore, is built with the cliffside in mind and encourages people to take in the view, to walk outside, and to live as part of the habitat. Indeed, in one of Gipp’s pictures of the house, a man can be seen at the tail of the stair following the rocky trail down to the waterfront.

Back at the house, only a dusty plot marks the boundary between man-made and naturally formed spaces. But, the house nonetheless stands in clear contrast with its surroundings. The building’s exterior is concrete and wood and actually appears more “pristine” than the natural environment. Furthermore, the rectangular shapes that predominate in Gipp’s design are otherwise absent from the eroded cliffs. Yet, at the same time that the house simplifies its natural counterparts with clean surfaces and sharp lines, it celebrates the outside world. The speckled wood planks lining portions of the exterior stand upright like trees. The interior walls, ceiling, and floors are made of concrete, with cool grays that echo the cliffs. Large windows look out on the cliffs and sea, and it is no accident that the chairs in the den are turned to face the windows. Even the location of the fireplace in the den demands that people spend time by the windows and focus on the view beyond them. A skylight runs the length of the hallway, bringing upward views into the house as well. Outside, a porch wraps around one corner of the building, allowing for people to spend time on the border of the house and the cliffs.

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Take me there

  • Naked Stables Resort

    A two hour trip away from China’s largest city, Shanghai, Moganshan stuns with its magical…

  • Sublime Comporta

    Surrounded by rice fields, umbrella pines, vineyards, and miles of pristine white beaches, Sublime Comporta…

More for you

  • Casa dos Patios

    This charming 18th-century urban villa stands on one of the most picturesque streets of Porto’s…

  • Living Unit By OFIS Architects

    More than just a distinctive structure, Living Unit provides a convenient and versatile shelter or…

  • Gemma Observatory

    Somewhere in central New Hampshire, in a remote area surrounded by trees, a one-of-a-kind building…

  • Kew House By McLaren.Excell Studio

    Part Victorian house, part former stable yard, this beautiful property in London recently underwent a…

Close Cart

Simple Share Buttons