For architect Stéphane Beel, the importance of context extends to more than acknowledging the existing buildings or landscape. In the design for Villa H in W, Beel incorporates the spirit of both parties in crafting a unique built environment that blends in without diluting. The villa takes the typology of the surrounding farm buildings for its above-grade structure, but puts the majority of the living space below-grade in a nod to the sloping expanses of low vegetation that envelop the Belgian countryside. This allows Beel to maintain the quaint aspect of the project without sacrificing the larger square footage requirements, like an iceberg in an artic sea. The above-ground structures themselves serve as two garages for the residents, though from afar one would be hard-pressed to infer this. They utilize a similar masonry construction, providing no hints of the treasure that is sunken underneath. When one then approaches the villa, there is a shock in how the ground suddenly gives way to deep concrete retaining walls, which protect the long habitable space of the home below-grade. The sectional changes for the landscape inform the layout of the home, with the kitchen and living room (more public areas) at grade on one side of the house and the bedrooms (more private areas) protected by being below grade. This complex section is part of Beel’s attempt to reinterpret the conventional elements of a home. Another aspect of this is in the idea of a yard, which here is more a demarcated sunken patio than a picket fenced green space. This makes sense with the context, as the home is surrounded by a large span of lawn already, so to claim one portion as a “yard” would seem arbitrary and tactless. The horizontal qualities of the home, combined with its inventive vertical qualities, lend it a character one hopes to encounter more often in projects that keep in mind the contextual landscape such as this one. Photography Luca Beel.

    string(16) "Nathaniel Barlam"

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: , ,
    • Pen y Lan Road

      Architecture

      A thoughtfully designed extension that links a Victorian terraced house to a garden. Located in…

    • The House of Mountain Birds

      Architecture

      A vacation home that immerses its residents in a mountainous landscape. Completed by architecture firm…

    • The Clay Retreat

      Architecture

      An eco-conscious family retreat built in a protected area of Hampshire, UK. Nestled in a…

    • Upper West Side Residence

      Architecture

      A beautifully renovated, prewar “Classic Six” apartment in NYC. Located above the Natural History Museum…

    • Apartment Tibbaut

      Architecture

      A creatively designed home in a building with traditional vaulted ceilings and stone pillars. Located…

    • Casa de Madera

      Architecture

      An experimental house design that proposes a more sustainable approach to urban development. Designed by…

loader