Once dilapidated and full of ruin, the Baluster Lattice House was rescued from sure destruction in its location of the Vallvidrera summer retreat near Barcelona, Spain. 05 AM Architecture moved the home’s entrance to its west side to give its terraces to the south and east a privacy of use. The core of this residence includes the kitchen, a staircase with a built in bookcase and a built-in fireplace in the living room. The service and storage areas were constructed around a hall which can also become a bathroom through the installed basin unit that’s hidden when not in use. New windows are now featured on the rebuilt facades while a white cane sunshade protects the home from excess sun. Reclaimed balusters from the original home forms a lattice to bring in just the right amount of light and shade based on how the light hits the balustrade curves.

Save

Tags: , ,
    • The Aeschi School

      Architecture

      The expansion of a school complex in Switzerland with a new building that provides access…

    • RVTK House

      Architecture

      The renovation of a 1978 house to create three apartments for several generations of the…

    • Embedded House

      Architecture

      A concrete, glass and wood house partly sunken into a hillside surrounded by pine forests…

    • Des Rapides Residence

      Architecture

      A contemporary wood house that celebrates the beauty of the natural material, this dwelling features…

    • Green House

      Architecture

      Dating back to the 1960s, this family home was impressively modernized with bright living spaces…

loader