A wood-clad volume designed with a concrete “crown” and an interior courtyard.

Located in Avegno, Italy, the BMA house has a minimalist, contemporary design that gives a nod to the surrounding landscape. Atelier Rampazzi created the one-story volume with a simple pentagonal shape that follows the site’s layout. The house also has an interior courtyard. The understated design incorporates two complementing materials; warm brown wooden panels cover the exterior walls while a concrete “crown” tops the structure. To give balance to the horizontal flow of the volume, full-height windows and glass doors punctuate the facade. On the roof, a concrete element juts upward and marks the location of the interior patio.

At the heart of the house, the main living spaces communicate with each other visually, from the lounge area with the fireplace to the bedroom. The interior layout also creates a sense of rhythmic movement from the entrance to the living area and from the living area to the courtyard. At the same time, the living spaces open to views of the surrounding landscape, the mountainous area of the Maggia Valley. The residents can access the courtyard with a small garden or relax on a more spacious terrace. The studio used a minimal palette for the project but the materials have a special connection to the setting. While the timber panels reference the woodland, the concrete top references the rocks of the valley and the cliffs of the mountains. The interiors are minimalist, with white walls and ceilings, rectangular elements, simple furniture, and wooden flooring throughout. Photographs © Simone Bossi.

    string(5) "admin"
Tags: , , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Casa Rospigliosi

    A 1950s residence converted into a minimalist home with industrial elements. Completed by Milan-based architecture,…

  • House of Concrete Experiments

    A sustainably built house completed with a range of experimental cast concrete techniques. The second…

  • House in Nango

    A minimalist house with a large sloping roof that covers indoor and outdoor areas. Located…

  • Nabila’s Restaurant

    A stylish and welcoming restaurant designed with interiors that take inspiration from Lebanese food, art,…

  • Sauna R

    A sauna designed with all-black interiors and a glazed facade. Nestled on a rocky outcrop…

  • Carroll Gardens Townhouse

    An extension and interior redesign for a Brooklyn townhouse. Located in Carroll Gardens, Brooklyn, this…

  • A Saramaga

    A refurbished and thoughtfully redesigned residential property in Portugal. Located in Cartaxo, Portugal, this residential…

  • Hither Hill Residence

    Two volumes, terraces, and a garden on a site with striking ocean views. Designed by…

  • Villa K2

    An angular house with sloping roofs that hide solar panels. Located in the village of…

  • The Penfold Tree House

    A tree house designed without a tree. London-based architecture firm De Matos Ryan designed Penfold…

Around the world

  • Wonder Bee & Bee

    A slow tourism project in southern Italy. Wonder Grottole started out as an experiment but…

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

loader