Embedded in a secluded corner of Balsthal, Switzerland, Swiss architect Pascal Flammer’s timber frame house ignites a modernist aesthetic with a traditionally grounded kindling. Viewed within its context, the house at first evokes the picture of an archetypical cabin in the woods. But moving into the interior, one notes the open layout more typical of a modern home. This duality is most apparent in the stark contrast between the ground floor and the upper. The ground floor’s below grade section presents a remarkable entry atypical of most houses; where one is expected to step down and not up to enter the space. This combined with the low ceiling and sparse accouterment drives one to the wide vistas occupying all sides, encouraging them to take in the surrounding beauty of nature. But as one moves up to the second floor, this feeling is reversed. A high rising roof replaces the cramped ceilings and the vistas are severely limited on the length of the home by the roof’s eaves. This is especially present in the inclusion of a large circular Kahnesque window that’s view is almost completely obscured. This space instead asks the viewer to consider the beauty of the structure itself, and to observe nature from a distance. This duality meshes well with the many modernist touches throughout the house: the Gropius spiral staircase, the Eames and Wassily chairs, and yet all these find a home under an old-fashioned pitched roof and a naturally finished wood interior. This building’s approach is textbook Swiss design, giving credence to modernist ideals, while also acknowledging the beauty of traditional construction. Like a Maillart bridge, it connects the old and new in a breathtaking fashion. Photography © Ioana Marinescu

    string(16) "Nathaniel Barlam"

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: ,
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader