Can Manuel d’en Corda by Marià Castelló

View all 29 Photos

Expansion projects are challenging because they are a fine equilibrium between the old and the new. Architects Marià Castelló and Daniel Redolat navigate this balance in their extension of Can Manuel d’en Corda, a residence on the Spanish island of Formentera. The boundaries between the existing house and the newer wings are hidden through the angled geometric forms, evident in plan, which house each living space. The exterior façades of the house and extension are different; one is a textured stone while the other is a smooth white, and the original house features a gabled roof while the additional spaces are only slightly sloped. Small windows and thick walls characterize the old, though the expansive windows and glazing of the new offer a striking contrast and a view to match. Despite these dissimilarities, the interior materiality blends and allows one room to flow to the next. Inside the house, the historic stone walls are left intact but new panels of white drywall are installed, serving as reflection boards to bounce sunlight around the room and as places to hide unsightly electrical wires. Polished concrete composes the flooring and patio, serving as a thematic element throughout the whole residence. In order to incorporate a rustic quality to the space, much of the external joinery and cabinetry are constructed from iroko, a hardwood also referred to as African teak. Furthering with the handcrafted look, the furnishings share the same source material and are built on-site by local artisans.

Kimberly

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(60363)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • Bayhouse by Studio Rick Joy

    A spectacular house designed with a distinctive silhouette and light-filled interiors. Tuscon-based Studio Rick Joy…

  • Brick House

    A beautiful blend of tradition and contemporary design. Designed by CollectiveProject, Brick House offers access…

  • Plaster Fun House

    A colorful house extension inspired by Art Deco. Australian architecture firm Sans-Arc Studio aims to…

  • La Juanita Beach House

    A black beach house with two wooden volumes connected by a light-filled space. Located in…

  • El Tume House

    A serene wooden house built in a Chilean forest. Built in Villarrica, in the Araucanía…

  • House Behind the Wall

    A contemporary home that blends Nordic design principles and industrial style. Located in Liberec, Czech…

  • Barnhouse Werkhoven

    A contemporary take on barn houses. When designing rustic-style houses, architecture firms often lean towards…

  • Woodstock Vermont Farm

    A refined contemporary take on rural architecture. Located in Woodstock, Vermont, this minimalist farmhouse and…

  • The Centennial

    A thoughtfully designed house extension that features a play on contrasts. Designed by Canadian firm…

  • Hudson Valley House II

    A creatively designed residence that features several cabins arranged around a garden. Nestled in Upstate…

Take me there

  • The Soori Bali Resort

    A tranquil resort in Bali with private beach. Built on the south-western coast of Bali,…

  • Villa Castelluccio

    A 1920s countryside villa transformed into a gorgeous retreat. Nestled among old olive trees in…

  • The Sacromonte Landscape Hotel

    Prefab guests suites designed to offer an immersive hotel experience. Built on a vineyard plot…

  • Zallinger Refuge

    A thoughtful renovation and expansion of historical buildings in the Alps. Dating back to the…