Casa Box by Alan Chu & Cristiano Kato Architects

View all 13 Photos

While working on a rebuild project for a caretaker’s house on the island of Ilhabela of São Paolo, Brazil, the main concern of architects Alan Chu and Cristiano Kato was to deliver a fresh, liberating sense of space. The original house was an oppressive one-story with stony walls and tiny punch-out windows, and the residence was capped by a clay rooftop accessible by means of a curved stone path. Though Casa Box still does not boast a high square footage, the now two-story residence generates its ambiance and spaciousness from both natural and constructed views. A white concrete box intended as bedroom space is suspended over a supporting stone wall, creating a void underneath that receives light from its glass doors that open out onto the ground floor. The box is punctured on two sides; one provides a view of the beautiful São Sebastião Channel through wooden shades while the other frames a graceful synergy of the box’s orthogonal geometry and the downward curving ramp. Casa Box also acknowledges economy in its design, for the leftover wood from scaffolding during construction is used to create custom pieces of furniture, the wall shelves, and the stairs within the house.

via – Images ©Djan Chu

Kimberly

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Take me there

  • Naked Stables Resort

    A two hour trip away from China’s largest city, Shanghai, Moganshan stuns with its magical…

  • Sublime Comporta

    Surrounded by rice fields, umbrella pines, vineyards, and miles of pristine white beaches, Sublime Comporta…

More for you

  • Casa dos Patios

    This charming 18th-century urban villa stands on one of the most picturesque streets of Porto’s…

  • Living Unit By OFIS Architects

    More than just a distinctive structure, Living Unit provides a convenient and versatile shelter or…

  • Gemma Observatory

    Somewhere in central New Hampshire, in a remote area surrounded by trees, a one-of-a-kind building…

  • Kew House By McLaren.Excell Studio

    Part Victorian house, part former stable yard, this beautiful property in London recently underwent a…

Close Cart

Simple Share Buttons