© Attilio Fiumarella

Doors are special things; they can demarcate a barrier for privacy, represent a portal into a new space, or hide objects from plain sight. Bernardo Amaral takes advantage of all of these functions in his renovation of Casa Do Pinheiro to shape the environment in the studio apartments of an 18th-century townhouse. The individual rooms occupy the same building, which is unified through a grand staircase at its very core. In making each room a livable space, white doors and walls were erected around the kitchen, bathroom, and interior staircases so that each door leads to – or hides – a different programmatic purpose. In the same fashion, sliding doors (or panels, really) have been installed in other apartments to retain privacy in the bedroom. The simplicity of the solution is admirable, and reestablishes a newfound respect for the humble door.

© Attilio Fiumarella
© Attilio Fiumarella
© Attilio Fiumarella
© Attilio Fiumarella
© Attilio Fiumarella

via – Photographs © Attilio Fiumarella

    string(8) "Kimberly"

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Tags: ,
    • Boundary Point Cabin

      Architecture

      A black cabin designed to disappear into a lakeside woodland in British Columbia. Located at…

    • Camp Frio

      Architecture

      A family retreat designed with three volumes that enclose a grassy courtyard. Located in the…

    • Marfa Suite

      Architecture

      An extension that takes inspiration from vernacular architecture and a desert landscape. An addition to…

    • Island Cabins

      Architecture

      Two timber cabins designed to be as sustainable and eco-friendly as possible. Located in a…

    • Pallares House and Studio

      Architecture

      A sculptor’s house, designed with three volumes, courtyards and an art studio. Located in Mexico…

    • The Gansou Residence

      Architecture

      A brutalist house built on a cliff that overlooks the Pacific Ocean. Located in a…

loader