Chalet, Val d’Hérens

View all 12 Photos

Situated in Val d’Hérens, a picturesque valley in the Swiss countryside, the Chalet by Savioz Fabrizzi Architectes puts a modern twist on a traditional housing typology. Its siting offered the architects an ideal situation, as it naturally plateaus (eliminating the need for major landscaping) and allows for a wonderful southern view of the valley, giving the home both a great vantage point and lots of unobstructed sunlight. The architecture itself revolves around views, with volumes rotated in every direction around its concrete core to face different points of interest, like a biological tropism. This allows rooms within the home to see the village in the northwest, the valley in the south and the alps in the east and also gives the interior a gentle flow. The concrete of the core is left exposed on the interior, and the architects play an interesting game contrasting it with wood paneling, leaving some rooms with concrete walls and ceilings and others almost totally veneered in wood. This differentiates the spaces beautifully with only two operating elements as opposed to also considering color or other materials, and further unifies the home despite its odd geometry (almost none of the rooms are rectilinear). Splashes of color do come through the four stories of the house thanks to smartly appointed furniture, and overall it feels like a home that grew gradually from its center like a tree accumulating rings. Despite all these fancy moves, the home’s exterior keeps it from straying too far from its roots, with a pitched room and overt wood cladding that from a distance are indistinguishable from an adjacent property. This all comes together to make the Chalet in Val d’Hérens an exquisite update of a typology synonymous with the Swiss countryside, embedding within it a natural adjustment to the needs of a modern lifestyle. Images © Thomas Jantscher

Nathaniel Barlam

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

  • A Modern Coworking Space Design

    The stunning office of an architecture and interior design studio. Designed as a “place to…

Close Cart