A complete transformation of an early 20th century stone house.

Built on a coastal path in an Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) in Devonshire, this coastal style house provides gorgeous seaside views. The structure underwent a radical transformation under the guidance of London-based 6a architects. Although almost exclusively reserved for the interior, the changes also affected the exterior of the house. Previously unremarkable, the building now boasts reclaimed Delabole slate cladding that tastefully preserves the modest character of the design. Inside, Coastal House features a reconfiguration of the original layout which gives the dwelling a new look and feel. The studio lowered the ground floor, originally raised on a plinth, to expand the height of the living spaces. A central staircase connects double height rooms and triple height hallways, winding around the interior to create a dialogue between different areas.

Exposed stone walls which feature a lime slurry finish complement oak beams, while in-situ concrete cast against timber formwork mirrors the wooden surfaces found throughout the house. Tapered oak columns provide support in various spaces, from the drawing room to the outdoor terrace. Apart from creating a unified theme, they also help to maximize natural light. Large windows bring sunlight inside while also framing the views. Bright and welcoming, the interior melds the vibe of a rustic country dwelling with a modern coastal style house. Coastal House has received the Arnold Laver Gold Award and the Best Interiors award at the 2017 Wood Awards. Photographs© Johan Dehlin.

    string(5) "admin"
Tags:
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader