The Distillery – Social Reactor

View all 18 Photos

Writing a new chapter in the story of a 19th-century building.

Built in the early 19th-century, The Distillery in Brno, Czech Republic is the last building left from a complex of seven connected structures. Abandoned for decades, the industrial building faced an uncertain future, risking demolition or brutal modernization. To prevent this outcome, inter-disciplinary studio KOGAA completed an ambitious renovation and transformation project through its slow development lab Social Reactor. The Distillery is the first prototype of the lab’s program of adapting old structures to new functions in a thoughtful way.

The re-adaptation of the inactive factory maintains a balance between the history of the industrial site and the modern context. Transformed into a multi-functional center, the old factory takes on a new role in the urban and economical development of the neighborhood and the city. The building houses dynamic work areas as well as open spaces for cultural events. It takes on a new identity while never renouncing its past. Indeed, the original features become the heart of the architectural design. They complement the modern additions while establishing a dialogue between the past and the present.

In the workspace areas, the studio created an environment that encourages collaboration, while in the multi-functional hall, the team designed a place for various cultural events, including workshops, screenings, exhibitions, and lectures. Thanks to the removal of a central beam system, the second and third level now feature a double-height space. Two balconies face this central core. The lower balcony offers space for lectures and presentations, while the upper one contains offices and designers’ studios. In the top section, a box-like volume houses a meeting room, library, kitchenette, and work space. This addition features a wooden frame as well as polycarbonate and corrugated plastic. All of these materials are recycled from structures built for previous events.

KOGAA and Social Reactor used the historical elevator in an ingenious way to enhance the services in the creative spaces. The cabin is now a bar, the smallest watering hole in the Czech Republic. The Distillery provides a blueprint for the thoughtful integration of historical buildings into the modern chapter of urban evolution. Photographs© Jakub Skokan and Martin Tůma / BoysPlayNice.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

Take me there

  • Zallinger Refuge

    A thoughtful renovation and expansion of historical buildings in the Alps. Dating back to the…

  • Dá Licença Hotel In Portugal

    One-of-a-kind, this retreat celebrates the heritage and culture of Alentejo. During their travels, Vitor Borges…

  • The Wuyuan Skywells Hotel

    A 300-year-old traditional Chinese building transformed into a high-end hotel. Nestled in the Yan village…

  • Design Destination: Melbourne

    A complete travel guide to Melbourne, your next design destination. The cultural capital of Australia,…

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(218754)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • Hillside Sanctuary

    A stone and wood retreat that celebrates a striking landscape. Inspired by the client’s old…

  • Family house in Litvínovice

    A minimalist design that enhances both privacy and outdoor spaces. Located near the city of…

  • Gafarim House

    An exploration of contrasts via contemporary architecture. Designed by Tiago do Vale Arquitectos, this house…

  • A Country House In Chievo, Italy

    A charming house that celebrates a rural setting via thoughtful design. Built in a beautiful…

  • The Lake House

    A serene house that welcomes the waterfront inside living spaces. Designed by Seattle-based architecture firm…

  • Residence J&C

    A semi-permanent home that offers the perfect respite from city living. Built in the small…

  • Caldera House

    A ski retreat that will make your winter more memorable. Nestled in the center of…

  • The Aloha Surf Bar

    A concrete and glass structure that mirrors a sandy coastal landscape. Located in Vila do…

  • House A by Whispering Smith

    A concrete house that complements its minimalist design with a carbon neutral build. Designed by…

  • Lochside House

    An off-grid home that celebrates the beauty of a rugged Scottish landscape. Built in the…

Close Cart