Architecture, Space

Fluid Home

View all 27 Photos

A stylish and minimalist home designed with flexible spaces and natural materials.

Located in the Italian countryside, Fluid Home is a stylish residence designed with multifunctional spaces and creative, refined details. London-based multidisciplinary design studio Alessandro Isola completed the extension for an existing home. While distinctly contemporary, the volume looks at home in the rural setting thanks to the use of simple, clean geometric forms and a neutral color palette. The studio designed the rear extension and also revamped the property’s interior and outdoor spaces. Made with flexible spaces that adapt to changing needs, the extension features pivoting doors and panels along with sliding screens. These adjustable elements allow the residents to convert different rooms as needed. They can transform them into more open-plan areas or into private zones for working, studying, or relaxing.

Creative details that complement minimalist interiors.

On the ground floor, the main living space brings together the kitchen, dining area, and living room. Here, the clients can spend quality time with family and friends. Glass sliding doors connect this social hub with the lounge area on the terrace, the swimming pool, and the surrounding nature. Creative details abound throughout the home, complementing the understated elegance of the minimalist interiors. For example, in the kitchen the team designed a three-meter-long timber table that juts forward from the kitchen island and cantilevers above the floor, seemingly floating in mid-air. This dining table thus becomes a part of the cooking space and the heart of the home during dinner parties.

The kitchen area also features another striking element, a 14-meter long, double-height oak timber module with different functions. Apart from housing a series of display shelves and hidden storage, it also acts as a staircase balustrade and mezzanine balustrade. In the mezzanine area, the studio designed a creative fireplace that seems to “peel off” the wall. Other eye-catching details include an exposed stone wall section that contrasts sleek glass and an arched window that floods an upstairs lounge area with natural light.

The design firm used a range of natural materials for the interiors; from solid wood, travertine and metal to roughly cut porfido stone. All of them feature different kinds of treatments that highlight their textures and rich beauty. Furthermore, the studio worked with local artisans on this project to achieve the impeccable finishes throughout the home. The designers also paired these age-old techniques with modern technology. For example, a sleek metal cube encapsulates the steam room and bathroom while a CNC machined perforation allows light to filter through different areas of the home. Photography© Thomas Pagani.

    string(5) "admin"
Tags: , ,
    • House in Kaerumataike

      Architecture

      A house designed with varying ceiling heights and openings that optimize privacy and access to…

    • Blasón

      Architecture

      An industrial building converted into a writer’s home and studio. Spanish architecture firm Burr completed…

    • Villa Apollon

      Architecture

      A minimalist holiday home and separate guest house built on a Greek island. Built on…

    • PS House

      Architecture

      A house with three volumes arranged to follow the slope of a site with gorgeous…

    • Casa Rospigliosi

      Architecture

      A 1950s residence converted into a minimalist home with industrial elements. Completed by Milan-based architecture,…

    • House of Concrete Experiments

      Architecture

      A sustainably built house completed with a range of experimental cast concrete techniques. The second…

loader