The Miner Road Residence

View all 22 Photos

A gorgeous house designed with sustainability and closeness to nature in mind.

Designed by the Faulkner Architects firm, the Miner Road residence is a fine example of contemporary architecture that puts an emphasis on sustainable design. Surrounded by trees, the dwelling rises from the bottom of a hill, close to a seasonal creek. The new structure occupies the footprint of an old 1954 house. After relocating to Orinda, Northern California, the clients – two environmental scientists – hired the studio to design their new home. The Miner Road residence features a sleek and contemporary aesthetic with clean lines, rectangular volumes, and an elegant play between contrasting textures.

A Corten steel rain screen that requires no maintenance covers the exterior. Likewise, the interior features zero and low-maintenance materials. The studio preserved the old fireplace from the original house. Now, it boasts a concrete envelope and provides structural support. The interior has an open living layout. Glazed walls and large windows open the living spaces to the natural landscape that also includes an old Valley Oak tree. The ground floor houses the dining room, kitchen, and family room as well as secondary bedrooms. Upstairs, the mezzanine area above the kitchen contains the master bedroom along with a cozy study.

Throughout the house, the architects used quality, low-maintenance materials like concrete, unfinished wood, and Corten steel. As the clients had also requested a home with a net-zero annual energy performance, the team installed several eco-friendly systems. These include optimal insulation and efficient glazing, rainwater collection systems, tanks that store water for laundry and toilets, storage of water for irrigation, and an energy recovery ventilator for fresh air as well as motors and heat pumps that limit the energy use and control the cooling and heating systems. Finally, the 8.1kW photovoltaic system produces renewable energy, even surpassing the dwelling’s electricity requirements in the first year. Photographs© Joe Fletcher.

 

 

    string(5) "admin"
Tags: , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • House in Krkonoše

    A contemporary house designed with pure interiors that remind of a white canvas. Built in…

  • Charred House

    A dark wood extension designed with an oriel window that overlooks a garden. Designed by…

  • The One Stone Tea House

    A Japanese tea house designed as a tree house for a German museum. Japanese architect…

  • Casa ELL

    A concrete house nestled in a natural landscape at the edge of a national park….

  • Uncovered Cabin

    A family retreat designed with exposed timber elements that put a focus on craftsmanship. Designed…

  • Cascina Garbald Studio

    An old farmhouse reconstructed as a studio with brutalist interiors. Built at the edge of…

  • Mgf House

    A dwelling from the 17th-century renovated into a modern apartment with an antique heart. Located…

  • Ca’n Terra

    An off-grid dwelling built inside an abandoned stone quarry. From a distance, Ca’n Terra is…

Take me there

  • The Aman Kyoto Hotel

    A high-end hotel that draws inspiration from traditional Japanese inns. Nestled in a private garden…

  • The Dexamenes Seaside Hotel

    An abandoned winery converted into a high-end hotel. Located on a pristine beach in the…

loader