Architecture, Space

Pen y Lan Road

View all 12 Photos

Architects

Benjamin Hale

Location

Cardiff, United Kingdom

Year

2022

Photographer

Pierce Scourfield

A thoughtfully designed extension that links a Victorian terraced house to a garden.

Located in the Pen y Lan conservation area of Cardiff, Wales, this Victorian terraced house is almost 150 years old. Architecture firm Benjamin Hale Architects designed a rear extension for the dwelling. Instead of an open-plan layout, a common choice for extensions, the studio created garden rooms that allow the residents to socialize with family and friends or enjoy moments of solitude. The extension also establishes a closer dialogue between the living spaces and the garden. Removing a wall allowed the team to insert a volume that houses a cooking and dining area – the new heart of the home and social hub.

Textured finishes and natural materials in light hues create a natural transition between old and new while also subtly marking the borders between the existing living spaces and the extension. For example, the new green kitchen features Italian terrazzo slabs that complement the white-painted and the warm brown floors in the adjacent spaces. The kitchen features sage green cabinets with golden accents. Above, vertical, fin-like timber planks filter the sunshine coming through the roof light. A picture window also frames the garden and allows more natural light to flow into this social space. For the kitchen island, the studio used welded steel, Valchromat panels, and a Cumbrian slate top. Sturdy, durable, and practical as a cooking, food serving area and storage, the island is also a stylish centerpiece.

The garden room features green timber paneling and folding doors that open this space to the garden completely. A hidden door provides access to a bathroom. Finally, the architect collaborated with a local carpenter to design the windows and doors, including the cat flap. Photographs © Pierce Scourfield.

Tags: , , ,
    • Mud House

      Architecture

      A warm and earthy architectural design. Located about 2.5 hours away from Dehli, in Alwar,…

    • Boundary Point Cabin

      Architecture

      A black cabin designed to disappear into a lakeside woodland in British Columbia. Located at…

    • Ghent House

      Architecture

      Eight black volumes partially built into a hillside with views of the Catskill Mountains. New…

    • Camp Frio

      Architecture

      A family retreat designed with three volumes that enclose a grassy courtyard. Located in the…

    • Marfa Suite

      Architecture

      An extension that takes inspiration from vernacular architecture and a desert landscape. An addition to…

    • Island Cabins

      Architecture

      Two timber cabins designed to be as sustainable and eco-friendly as possible. Located in a…

loader