Renovated Apartment in Barcelona

View all 17 Photos

Nook Architects designed this Barcelona apartment as part of a series of renovations in the same building. Like in their earlier projects, they focused on centering the darker “night” rooms and placing “day” rooms at the edges, where they see more light. To this effect, the bedroom and bathroom are in the middle of the plan, while the kitchen, den, and terrace can be found on the outside. In this particular apartment, the high ceilings allowed the architects to also loft the bedroom and create space for a study. This nook can be exposed to a flow of people moving from the terrace to the kitchen and back again or can be obscured behind a screen of fabric. Throughout the apartment, the architects used durable building materials, such as hexagonal tiles and wooden cabinetry, many of which were leftover from the previous designs. The choice of materials makes the space more low-maintenance as a rental apartment and more sustainable as a whole. Working in concert, the components play with neutral tones and yellow and blue accents, creating a sense of contemporary atmosphere that is both serene and electric.

Photography by Nieve | Productora Audiovisual

    string(5) "Holly"

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Tags: , , , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • The Impluvium Shelter

    A wood and glass cabin built in an ancient forest in Chile. Located in a…

  • Casa Etérea

    A breathtaking house designed with a mirrored façade. Built above the San Miguel de Allende,…

  • La Brèche House

    An old house redesigned with refined interiors and a central perforation topped with skylights. Located…

  • Herdade da Ferraria

    A traditional farm warehouse transformed into a tranquil retreat. Nestled among tall trees and agricultural…

  • Villa GNR by Archisbang

    A brutalist house designed with a range of creative details. Dating back to the 1960s,…

  • The Marconi Residence

    A one-story house enhanced with an extension and an interior patio. Located in Montréal’s Marconi-Alexandra…

  • Winery Valke Vleug

    A winery with minimalist volumes that reference agricultural architecture in a contemporary design. Built in…

Take me there

  • The Volkshaus Basel Hotel

    A building from 1925 transformed into a refined boutique hotel. Completed by Swiss firm Herzog…

  • The Øyna Hotel

    Hotel rooms built inside a sloped terrain with a cantilevered design that maximizes views. Built…

  • Casa Cook Chania Hotel

    A modernist-style resort designed with a village-like layout of one-story volumes. Built on a hillside…

loader