A semi-permanent home that offers the perfect respite from city living.

Built in the small coastal town of Somers, in Victoria, Australia, Residence J&C provides a relaxing retreat space away from the bustling streets of urban environments. Located an hour away from Melbourne, this quiet vacation place features modernist houses among native vegetation and sand dunes. The clients tasked Open Studio Pty Ltd Architecture with designing a semi-permanent home where they could take a break from city living alongside their dog and the occasional visiting friends.

The site offers gorgeous views towards Western Port Bay. In order to minimize the impact of the build on the landscape, the studio designed an elevated two-story structure. Thanks to the modest footprint, the house greatly reduces its mark on the topography and the vegetation while preserving the integrity of the natural landscape. The design features stacked volumes that create sheltered balconies and terraces. Positioned at the highest point of the site, the building also maximizes the panoramic views. Towards the South, glazed walls open the interior to the sea, while towards the North, the windows overlook treetops.

Throughout the house, the architects designed custom windows with hardwood frames. Different configurations for the openings reflect the functions of specific rooms. The house has three separate areas. On the lower floor, the main bedroom and guest bedrooms offer more privacy. By contrast, on the upper level the social space has an open, flexible configuration as well as access to striking views. At the center, a core with services and circulation systems links but also separates the living spaces. The refined interior features a two-tone color scheme, with white walls contrasting the dark brown hardwood floors and window frames. Photographs© Open Studio Pty Ltd Architecture.

    string(5) "admin"
Tags: , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Caterpillar Hill House

    A wood-clad home inspired by tree houses. Named Caterpillar Hill, this wood-clad house rises from…

  • The Filter Pavilion

    A space of quiet reflection in the middle of Times Square. Designed by CLB Architects…

  • Art House

    Three volumes arranged around a courtyard in Palo Alto, California. When the owners of a…

  • Cabin Rones

    A cabin with views of a Norwegian fjord. Located on a steep site in Rones,…

  • Brick House with Tower

    A contemporary brick house that celebrates Norwegian masonry traditions. Inspired by the masonry building traditions…

  • Gutshof Güldenhof

    A farming complex from the 18th century converted into a multi-functional art center. Located in…

  • The Aperture House

    An extension inspired by photography and the flexibility of modern lifestyles. Named Aperture House, this…

  • The Bellbird Retreat

    An imaginative design that optimizes both safety and access to gorgeous views for a retreat…

Around the world

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

  • Plácido y Grata Hotel

    A boutique hotel located in a restored manor house from the 19th century. After years…

loader