Sunshine Canyon House

View all 15 Photos

Back in 2010, a fierce fire known as the ‘Four Mile Canyon’ fire destroyed the dense pine and fir forests covering this hill in Boulder, Colorado, along with 169 homes. The recently purchased house and plot of land belonging to architect Renée del Gaudio and her husband were also damaged extensively, requiring a complete redesign and rebuild process.
Named Sunshine Canyon, the home sits lightly on the land in a rocky canyon surrounded by spectacular views. It’s hard to believe that the bustling center of Boulder is only a few miles away.

Designed as a family home, the structure offers its inhabitants the opportunity to live in a place that looks like a stylish mountain retreat filled with natural light, open spaces and comfort. The lower level houses the bedrooms to minimize the heat during the summer months. Upstairs, the kitchen, dining room and living room feature glazed walls and large windows which provide breathtaking views of the natural landscape, while the spacious terrace reinforces the link to nature.

The two cantilevered volumes have a distinctly modern design, but also feature plenty of references to vernacular architecture. Rusted steel cladding, large, barn-like doors, solid wood, exposed beams, and a gabled roof – all link the house to the rural context. The energy-efficient and sustainably built structure also features wood salvaged from the fire, a 3.6kW photo-voltaic array that covers the home’s electrical needs, as well as rolling shutters to regulate temperature all year round. Facing the treeless hills and distant mountains, the Sunshine Canyon House now sits in a landscape which reminds of the region’s past, creating a poetic dialogue between heritage and modernity. Photography credits: Renée del Gaudio Architecture.

Save

Save

Take me there

  • The Krane

    An immersive retreat in one of Copenhagen’s harbors. More than just a contemporary space, The…

  • Guntu Hotel

    A tranquil destination in the Seto Inland Sea. This floating hotel Japan added to its…

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • Milos House

    A 19th century stone house restored into a summer retreat. Built in 1813, this stone…

  • A Minimalist Barn Extension

    A contemporary accent in a traditional context. Located in Gurmels, in the canton of Fribourg…

  • Gjøvik House By Norm Architects

    A minimal cluster house in a beautiful landscape. When it doesn’t design creative lamps, minimalist…

  • The Greywall House

    A creatively designed minimalist home. Aptly named Graywall House, this modern dwelling occupies a recessed…

  • House Renovation In Ovar

    An old house transformed into a bright, modern home. Portugal has recently seen a wave…

  • A White Modern Farmhouse

    Monolithic and contemporary, but perfectly integrated into a picturesque setting. Located in meadow on a…

  • A Renovated Apartment In Vigo, Spain

    Contemporary design alongside architectural elements from the ‘60s. Tasked with renovating an old apartment in…

  • A Modern Coworking Space Design

    The stunning office of an architecture and interior design studio. Designed as a “place to…

Close Cart