Tamarit Apartment

View all 14 Photos

tamarit-apartment-2

Creativity, craftsmanship, and subtle details beautifully combine in the Tamarit Apartment to set it apart from standard refurbishment projects. The owners hired the Barcelona-based RAS Arquitectura studio to convert a long, narrow and dark home into a bright living space. The apartment featured two bright areas at both ends; one is a living room with expansive windows overlooking the charming tree-lined street, while the other is a courtyard with a terrace.

The architects optimized the light reaching the interior by removing the hallways and connecting all of the rooms through a new central spine. Glass partitions are used here and there, allowing the light flow through the interior. The bedrooms have more privacy, but every room opens into this central space. Apart from creating the distinctive layout, the team divided the rooms in three complementing sections. The new partitions stop short of the ceiling, leaving the wooden beams and ceramic vault details exposed, separating the original features from the new intervention. The middle section is painted white throughout, while the lower level features flooring rising up to the walls to a height of 60 cm. In the bedrooms and living rooms the team used wooden flooring while the kitchen, bathrooms and terrace boast eye-catching tiles. An impressive attention to detail, creative design decisions and natural light transform this apartment into a distinctive home full of personality and refinement. Photography by José Hevia.

tamarit-apartment-15

tamarit-apartment-12

tamarit-apartment-7

tamarit-apartment-5

tamarit-apartment-8

Take me there

  • Villa Slow

    A special hotel designed to be a home away from home. Nestled into a bucolic…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

More for you

  • A Modern A Frame Chalet

    Blending airy spaces with striking geometric volumes in a contemporary A frame chalet. Clad in…

  • Alila Yangshuo Hotel

    An old sugar mill becomes a modern hotel. Built in the 1960s in the striking…

  • Beyond the Blueprint: i29

    i29 is an interior architecture office based in The Netherlands whose work revolves around establishing…

  • A Stunning Stone House Renovation

    Bringing together historical and modern features in a refined design. Located in a building that…

  • Beyond the Blueprint: ArchiPlan Studio

    Italian design and architecture firm ArchiPlan Studio craft their work around careful observation, focused research,…

  • The Chapel of Silence

    Resting quietly among the leafy trees just outside the small Italian town of Botticino is…

Close Cart