When asked to renovate their first private residence, Stockholm-based design studio Note wanted to find ways to distill the 200m2 (2152 ft­2) apartment down to its simplest elements, to unlock the essence of the space in a manner that was contemporary and classic at the same time. To accomplish this, the firm looked to the past and the future in search of a line that connected both in harmony. The Casa Ljungdahl was originally built in the 1930s in an area of Stockholm known as Sofo. Since its construction it has seen many renovation projects that each fragmented the space in different ways. To reunify it, Note installed in the main interior a run of blue-gray storage units, which snakes through multiple rooms to tie them together.

The wonderful shade of these units is contrasted by the pink and beige tones of the walls, a gentle range that avoids the modernist pitfall of overusing white paint (in fact, nothing in the entire home is white). These colors coordinate to feel like a warm sunset sky over an expansive blue-grey sea, and give the apartment an atmosphere that’s both homely and professional; in line with the client’s desires. The sleek lines of the home make all this custom furniture feel natural and even original (it’s hard to imagine the space without it), reaching a climax in a breathtaking fireplace whose massing seems to house its own interior world. As the architect at Note puts it, the home builds more of “a mood rather than a concept,” capturing a feeling that’s international and resistant to time. Its relaxed attitude is inspired by some odd motifs: a pair of sand-colored sandals, a plaza in Rome and a brown cashmere coat, which in and of themselves give an idea of the eclectic approach the designers have taken to making this space so special. Though its bones are in Stockholm, the Casa Ljungdahl’s heart has a universal passport.

    string(16) "Nathaniel Barlam"

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: , ,
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader