Inspired by vernacular architecture, Cottage in the Vineyard connects rustic and contemporary with its modern design. Built by Ramón Esteve Studio, the rural retreat blends into the landscape thanks to an ingenious spatial concept. “This countryside retreat generated from the idea of a standard traditional rural house with its pitched roof, applying a new concept of space afterwards.” The vineyard cottage sits at the border between a pine forest and a vineyard in Fontanars dels Alforins, Spain. Perfectly integrated into the landscape, it maximizes the link to nature. A long concrete volume forms the spine on the house, with pine wood containers crossing this central space.

Various types of trees grow all around the structure. Olive trees line the path which leads to the entrance, while poplars, pines, and cypresses surround the building. Guests enter through one of the wooden volumes, finding a wide, open-plan space full of natural light as well as pine wood and white concrete surfaces. At the rear of the retreat, a wide porch provides a stunning lounge area open to the landscape, while also creating a dialogue between the forest and the vineyard. Eco-friendly features that include solar panels, natural insulation, energy-efficient lighting, as well as rainwater collecting systems complete the design. Photographs© Mariela Apollonio.

Tags: , , , ,
    • House MN

      Architecture

      A wood-clad house designed with two volumes nestled into a hillside, and windows that frame…

    • Roam Ranch

      Architecture

      A sprawling family home where Central Texas vernacular architecture meets contemporary design. Set on a…

    • Old School House

      Architecture

      Designed to sit gently alongside a 19th-century stone building, this contemporary extension features all-wood cladding…

    • De L’Écrin Residence

      Architecture

      An extension designed for a duplex in a dense and vibrant neighborhood of Montreal, Canada….

    • We Rural Country House

      Architecture

      An old farmhouse, thoughtfully restored and redesigned into a tranquil retreat that immerses guests into…

loader