An extension that expands both indoor and outdoor living spaces.

Built in the 1970s in Pittem, Belgium, this one-story bungalow featured a compact living space, with a rarely used garage occupying almost one fourth of the floor plan. The owners hired Ghent-based studio WE-S architects to design an extension that expands the house to fulfill the needs of their growing family. TL House has one story and an exposed brick exterior, blending in nicely among the surrounding houses. Strict local zoning laws limited the volume of the extension. The studio designed the structure as a continuation of the existing building, maintaining the brick exterior as well as the one-story design. Parallel to the site border, the new volume remains inside the legal building zone and has an east-west orientation.

At the front, there’s a new covered parking spot, while at the back, the extension creates a sheltered terrace. Here, the roof along with the orientation protects the outdoor living space from the harsher western winds. Stepping inside, visitors find bright rooms flooded with natural light. The white walls enhance the brightness of the interior. Wooden panels hide storage areas and preserve the minimal look of the decor, while green plants add a splash of color. Glazed walls and large windows overlook the rural landscape. Thus, the studio easily created a dialogue between the living spaces, the garden, and the fields lying beyond TL House. Photographs© Johnny Umans.

    string(5) "admin"
Tags:

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • The Hoof Cafe

    A brutalist, minimalist interior that references equestrian architecture. Dubai-based studio Bone designs spaces that challenge…

  • Residenze Carlo Erba

    An apartment building designed as a contemporary evolution of traditional Milanese architecture. Located in Milan,…

  • The Hinterhouse Sauna

    A minimalist wood-clad sauna designed for a Nordic-inspired retreat in a woodland in Quebec, Canada….

  • Casa Estudio

    Two homes designed as neighboring volumes connected by a central patio that opens towards a…

  • The Longhouse

    Inspired by pastoral sheds, this Australian farm and home is specially designed to thrive in…

  • Slot House

    An angular, minimalist home nestled in the tranquil landscape of Los Altos Hills, CA. Built…

  • Casa Mérida

    A brutalist concrete house that draws inspiration from Mayan and Yucatán traditions. Located in Mérida,…

  • Steel Craft House

    A modern dwelling designed with a Corten steel facade that mirrors the neighboring traditional houses….

  • Tack Barn

    An old barn transformed into a family weekend retreat. Inspired by Jack London’s belief in…

  • Villa Sophia

    A contemporary dwelling designed with sculptural interiors, work and living areas, and an artificial intelligence…

  • Writer’s Studio

    A stone, wood, and glass cabin nestled in a woodland. Some studios provide everything you…

Take me there

  • The Øyna Hotel

    Hotel rooms built inside a sloped terrain with a cantilevered design that maximizes views. Built…

  • Casa Cook Chania Hotel

    A modernist-style resort designed with a village-like layout of one-story volumes. Built on a hillside…

  • The TypeO Loft

    A relaxing Swedish retreat designed with one open-plan room and floor-to-ceiling windows. Part of a…

  • The Roncolo 1888 Resort

    A high-end bed and breakfast on a sprawling wine estate in Italy. Located in the…

loader