Sited in a quiet patch of Stockholm County, architect Max Holst’s newly completed townhouse in Saltsjöbaden is a beachfront property on the beautiful Baltic Sea. But while this may be nice during the summer, it’s when the notorious Scandinavian winter sets in that the house truly shines. Making the most of the limited sunlight the building receives in the winter, the townhouse is designed around what is essentially a large scale suntrap, utilizing a mainly glass façade to bring as much natural light into the home as possible. Thanks to an open and stunning interior design, this light penetrates almost the entire length of the house, warming the interior wood and making it a welcome retreat from the chilly outdoors.
The main floor features an open living room linked to a large kitchen, which further opens out to a sun terrace and a wonderful garden. Off of this central space, four bedrooms and all the necessary amenities branch and stack in a fluid and natural circulation.
The influx of sunlight makes the dwelling come alive, as each molding and corner flickers and glows in effervescent radiance. And thanks to its spatial layout, every floor witnesses a similar indoctrination into the well-lit status, though the central kitchen and living room hands down steal the show. The home was commissioned by the Stromma Projekt, and is on the market now, so if you’ve been dying to invest in a summer (or winter) getaway this may be the one for you.
Photography © Fredric Boukari

    string(16) "Nathaniel Barlam"
Avatar photo

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: , , ,
    • The Aeschi School

      Architecture

      The expansion of a school complex in Switzerland with a new building that provides access…

    • RVTK House

      Architecture

      The renovation of a 1978 house to create three apartments for several generations of the…

    • Embedded House

      Architecture

      A concrete, glass and wood house partly sunken into a hillside surrounded by pine forests…

    • Des Rapides Residence

      Architecture

      A contemporary wood house that celebrates the beauty of the natural material, this dwelling features…

    • Green House

      Architecture

      Dating back to the 1960s, this family home was impressively modernized with bright living spaces…

loader