Two Houses In Chigny

View all 18 Photos

Immersed into nature.

Built in a breathtaking landscape in Chigny, Switzerland, these structures overlook Lake of Geneva and the French Alps. Mont Blanc steals the view. A tall Sycamore tree, a 200-year-old chestnut tree, vineyards, and an orchard help to hide the buildings, integrating them into the natural landscape at the same time. The client hired the Dieter Dietz architecture practice to refurbish the old press-house (Pressoir) which dates back to the 19th century, and to design a new dwelling. The brief focused on the importance of creating separate spaces, some shared and others private; the living spaces also had to provide the option for several friends or members of their families to live under the same roof independently.

The garden maintains its original “locus of identity”, while the new barn (Grange) changes the interplay between the natural and built volumes. This new structure also creates an interstitial court with the refurbished press-house. A new roof with solar cells provides green energy to the buildings. Taking inspiration from vernacular architecture, the two dwellings feature separate areas brought together in a unitary space. Each house has a central room that acts as a socializing hub for both buildings. At the same time, the structures offer the opportunity to enjoy complete privacy. Pressoir and Grange contain live and work spaces separated by sliding doors, curtains, and doors. “These houses offer a frame for living. Like a canvas drawn into space that awaits life to complete itself. Users will further define visual and spatial articulation,” explains architect Dieter Dietz.

Apart from their similar distribution of living spaces, the two houses also share other common elements. For example, the press-house has exposed interior roof trusses, while Grange boasts an exposed steel exoskeleton. In time, the two structure will become even closer to nature, as local plants and climbing flowers will surround them, while the crowns of the surrounding trees will provide shade. Photographs© Joël Tettamanti.

 

    string(5) "admin"
Tags: , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Koto Design’s Falcon House

    A modular two-story house designed with a cantilevered volume that “twists” on its axis. Based…

  • House at Otago Bay

    A house partly built within a slope that overlooks a bay and mountains. Built on…

  • House with a View

    A house designed with two volumes that marry vernacular architecture and contemporary design. Located only…

  • Rosé Atelier House

    An old agricultural building converted into a family house and studio. Located in the suburban…

  • Yellow Caterpillar

    A stylish Milan apartment designed with almost no interior walls. Located in a new building…

  • The Secret Sky

    An old barn transformed into an artistic architectural installation. Completed by Catie Newell, founder of…

  • Broadway Loft

    An apartment in Manhattan transformed into an airy and fun living space for a family….

  • Villa MSV

    A T-shaped home with three garden spaces. Built in the middle of a pine forest…

  • Round House

    A circular house from the 1960s, modernized to maximize the access to views. Built in…

Around the world

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

  • Plácido y Grata Hotel

    A boutique hotel located in a restored manor house from the 19th century. After years…

loader