Via Sistina Apartment

View all 20 Photos

When renovating a historic building, it’s always important to keep in your mind a ratio of the work dedicated to preserving what’s there as it relates the work dedicated to remodeling to meet your client’s needs. For the Via Sistina apartment renovation in the heart of Rome, architect Serena Romanò made the wise choice to lean that ratio more towards preserving its historic qualities.

The building that houses the apartment dates back to the 17th century, putting it in the same period as the nearby Spanish Steps.

The building that houses the apartment dates back to the 17th century, putting it in the same period as the nearby Spanish Steps, so it was important from the get-go to not lose this valuable connection to Rome’s past through an excessively modern restoration. However, it does have to also function as an up-to-date apartment, so the balancing act seems like its rather tricky. Fortunately, Romanò and her team handled this with the careful composure of archaeologists. When work began and frescoes were found decorating the walls of the dwelling, the restoration of these became a top priority. Also of importance were the many original textures of the walls, tiling, and wooden floors. What could be preserved was, and when the floors were found to mostly be unsalvageable, the new flooring was finished to echo its original beauty. This kind of move is not just to make the home feel “historic,” but deftly shows that the architects understood how well that type of finished wood floor would interact with the masonry walls that surround it, and the echo helps maintain this interaction. The division of the space into a master bedroom, guest bedroom, living room and kitchen led to the need to add partition walls here and there, but for these the choice to use simple white additions helps emphasize the existing materials through contrast. One of my favorite parts though is found within one of the new bathrooms, which for the walls of the shower (which gracefully extend to the backboard of the sink) they used a fairly random tiling pattern that mimics the existing masonry in a novel way. These kinds of moves make the space feel dedicated to preserving its past, but show a knack for inviting people to occupy it not as a museum but as a living part of the Eternal City. Photography © Vincenzo Giglio.

Nathaniel Barlam

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

Take me there

  • Zallinger Refuge

    A thoughtful renovation and expansion of historical buildings in the Alps. Dating back to the…

  • Dá Licença Hotel In Portugal

    One-of-a-kind, this retreat celebrates the heritage and culture of Alentejo. During their travels, Vitor Borges…

  • The Wuyuan Skywells Hotel

    A 300-year-old traditional Chinese building transformed into a high-end hotel. Nestled in the Yan village…

  • Design Destination: Melbourne

    A complete travel guide to Melbourne, your next design destination. The cultural capital of Australia,…

More for you

                array(5) {
  ["post__not_in"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    int(153053)
  }
  ["tag__not_in"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    int(16203)
    [1]=>
    int(9208)
  }
  ["posts_per_page"]=>
  int(12)
  ["caller_get_posts"]=>
  int(1)
  ["cat"]=>
  int(6178)
}
            
  • GR House By Paulo Martins

    A contemporary house design that focuses on privacy and creating serene interior spaces. Designed by…

  • The Black House

    A compact wood house that maximizes comfort with an ingenious layout. Built alongside a family…

  • Résidence Le Nid

    A contemporary house filled with the magic of a breathtaking landscape. Located in Cap-aux-Corbeaux, Québec,…

  • Tiny Holiday Home

    A minimalist design that shows the potential of tiny houses. Built in a serene landscape…

  • The Butterfly House

    A stunning three-pavilion retreat inspired by nature. Designed as a serene retreat where the clients…

  • Portola Valley Barn

    A rustic-style dwelling that houses bright, contemporary spaces. Built in Portola Valley, California, this charming…

  • The Tobin Island Boathouse

    A lakefront guest house inspired by the movement of water. Built on Lake Rosseau, Ontario,…

  • Boneo Country House

    A modern farmhouse that connects to the landscape in an organic way. Sculptural and dynamic,…

  • La Petite Soeur Cottage

    A contemporary extension that complements a traditional wood house. Located near Lake Ouareau, close to…

  • The Light House

    A bright lakeside retreat with a Nordic-style design. Built in the Thy National Park in…

  • Hillside Sanctuary

    A stone and wood retreat that celebrates a striking landscape. Inspired by the client’s old…

Close Cart