Architects

Clayton Korte

Location

Austin, Texas

Year

2021

Photographer

Casey Dunn

Hill Country Wine Cave, designed by the San Antonio architecture firm Clayton Korte, is a harmonious blend of architecture, landscape, and taste sitting in the Texas Hill Country, the state’s hotbed of wine production. Located within the larger ranch in the countryside around Austin, the private wine cellar is embedded into a solid limestone hillside, nearly disappearing into the surrounding landscape. The wine cave is tucked into 18 feet (5 meters) tall and 70 feet (21 meters) deep existing excavation previously done by the owners. Within this tunnel, Clayton Korte, formerly Clayton & Little, inserted a wooden module like a “ship in a bottle” consisting of a tasting room, bar, and restroom.

The architectural composition develops from the outside to the inside, starting with the inconspicuous north-facing entrance concealed by the surrounding landscape and tall oak and elm trees. A small courtyard in front, composed of limestone boulders collected from the original excavation, enhances the procession towards the cave and creates a gradual transition from the natural world to a man-made structure. It ends with several slab steps that lead down into the tucked-away wine cellar.

Camouflaged by nature, the entrance reveals a bit of mystery about the space that lies behind it. It is topped with a concrete portal in the shape of a board, which helps to hold back any loose stones or gravel. At the same time, it melds the wooden volume of the lintel with the irregular surface of the limestone. Eventually, this will be overgrown by native moss and ivy to further merge with its setting. The idea was not to impose the space upon nature but to harmoniously integrate it within the natural surrounding and let nature enclose it. A wall of windows framed with steel and wood allows daylight to enter the hidden interior while providing a visual connection to the outdoors and a link between a modern man-made and natural environment.

In the interior, the walls of the original cave are strategically exposed throughout the space and lined with sprayed concrete. The dropped ceilings are paneled in vertical-grain Douglas fir while the walls are clad in either raw or ebonized oak. Several of the furniture pieces are custom-made from reclaimed cedar and cypress wood originating from felled trees in the area as a result of a major 200-year river flood. The interplay between the “built” and “natural”, between the warmth of the wood and the coldness of the cave walls, attains the final expression in the interior.

Finally, the entertaining and tasting lounge leads into the cellar set at the very back of the plan. Unlike the previous space, the vaulted ceilings of the original cave were deliberately revealed to evoke ancient underground wine cellars. The cellar hosts the owner’s growing collection of 4,000 bottles stored at a consistent underground temperature of 55-60 degrees F (12-15 degrees Celsius). Sounds like an ideal serving temperature for light and medium-bodied red wines!

    string(17) "Asja Nastasijevic"

Asja

Asja Nastasijevic is an Art Historian and Art Writer living in Paris, France. She holds a MA degree in Art History from the University of Belgrade and an MA in Art & Cultural Management from the University of Turin. Over the years, she worked as an art gallery assistant, art writer, editor, and content creator for various art-related and design-related magazines, galleries, and online marketplaces. When not writing and researching, she leads art history tours in Paris and the Louvre. Her motto is: "Put all you are into the smallest thing you do." It is a verse from a poem by one of her favorite poets Fernando Pessoa.

Tags: , , , , ,
    • Brook Green House Extension

      Architecture

      A two-story extension with a floating staircase and double-height ceilings. Architecture and interior design practice…

    • Flatiron Penthouse

      Architecture

      A redesigned apartment located in a historic department store building in Manhattan. Located on 5th…

    • Void House

      Architecture

      A house transformed with re-inhabited voids and a closer connection to nature. Located at the…

    • Wembury Mews House

      Architecture

      A home and studio built on the footprint of an old garage. Architect Russel Jones…

    • The Te Pae Lifeguard Tower

      Architecture

      A black concrete lifeguard tower designed with a finish and shape that reference the surrounding…

    • House with a Guest Room

      Architecture

      A house designed with three volumes and empty spaces that put the focus on living…

loader