In the process of teaching design, it often falls to the case that creation trumps context. Form tends to force the hand of site, which seems odd given the importance of talk of precedents. However, UNIT Arkitektur AB manages to attribute equal footing to both of these aspects with Wood House, an open and spacious abode in Gothenburg, Sweden. The figural geometry derives from two stacked rectangular volumes, angled according to the site’s boundaries such that an underpass is formed under one of the bars. Not only does this move open up the home to public circulation, but it quarters off a section of green for the constructed to embrace. The vertical wooden façade hides the intersection of volumes, though from inside, the column is spatially united by a majestic staircase leading to a gorgeous view.

via – Photographs © elStudio

    string(8) "Kimberly"
Avatar photo

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Tags: ,
    • Apartment with a Library

      Architecture

      The collaborative renovation and transformation project of a Milan apartment with an unconventional layout. Located…

    • The Fyrgani Holiday House

      Architecture

      A charming dry stone house designed with blue elements that reference the color of the…

    • House in Kutná Hora

      Architecture

      A thoughtful redesign and modernization of a 19th century house. The renovation of an aged…

    • East Dulwich House

      Architecture

      A creatively designed, metal-clad extension that completely transforms a Victorian terraced house in London. Built…

    • Duplex by Atelier ST

      Architecture

      A contemporary concrete house with a traditional feel, this dwelling features two gabled roofs and…

loader