Originally built in the 1950s and extended in the 70s, this Swedish cottage was renovated by Johannes Norlander Arkitektur back in 2010. The seaside home is on an island in the Gothenburg archipelago, where it sees both waterfront and forest. Clad in plywood, the simple house is treated with black pine tar, like a boat might be according to the traditional Norwegian technique. Similarly, the rooftop is covered in tar paper and stretches out with plywood eaves and aluminum gutters. Connecting the indoor and outdoor spaces, there is a deck as well as sliding glass doors, nice-sized windows, and a skylight. The interior is naturally finished and furnished with local pine wood designs such as the built-in seating and storage and the open shelves underneath the sink. Though utilitarian, the rooms have a rustic, minimalist charm that counterbalances the lush surrounding landscape.

Photography by Rasmus Norlander

    string(5) "Holly"

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Tags: , ,
    • Wembury Mews House

      Architecture

      A home and studio built on the footprint of an old garage. Architect Russel Jones…

    • House with a Guest Room

      Architecture

      A house designed with three volumes and empty spaces that put the focus on living…

    • Mud House

      Architecture

      A warm and earthy architectural design. Located about 2.5 hours away from Dehli, in Alwar,…

    • The Wilcza for/rest/ Cabins

      Architecture

      Twin cabins inspired by traditional wooden shelters. Architecture firm De.Materia has designed two cabins that…

    • Boundary Point Cabin

      Architecture

      A black cabin designed to disappear into a lakeside woodland in British Columbia. Located at…

    • Ghent House

      Architecture

      Eight black volumes partially built into a hillside with views of the Catskill Mountains. New…

loader