The design of the NPL. Penthouse by Olga Akulova DESIGN worked with what many architects may think at first is a boon but soon would discover is a challenge: an absentee client. The client for this home, located in Kiev, Ukraine, wanted it to act as a weekend getaway and party space for himself and his few friends, but didn’t have time to be fully involved in the project. Besides a few requests at the outset (such as a detached concrete ceiling and full height window panes), all the major decisions were left to the architect. And handle it she did, as the space finds a voice that doesn’t shout the architect’s intents, but rather parrots what she inferred the client would like the home to say. This is key, as even though the client was too busy to fully contribute he will be the one occupying the space at the end of the day. It wouldn’t do the design justice to try and discuss every part in this article, so I’ll go more in-depth to some of my favorite moves the architect made.

First, the lovely living room space that utilizes the glass exterior wall to bring light into the whole penthouse, and makes a wonderful play of material through the reach of the concrete ceiling to large rectangular concrete columns and finishes in a polished concrete flooring. Nestled into these monolithic moves are well appointed pieces of furniture, centered on a white wall that contains a fireplace and hides a television. This wall also works to separate the living room from the wardrobe area, a huge walk-in closet. Deeper within the footprint of the penthouse is a Japanese influenced master bathroom, which features a gorgeous wooden bathtub (with curves like Beyoncé) and a garden on the bathroom wall that contrasts the industrious attitude of the concrete ceiling. Between these two spaces are a range of accomplished moves that solidify the home’s narrative, and even find room for an efficient “Clever House” system, that allows the client to control all aspects of the home remotely (i.e. temperature, security, lighting). It almost seems like a shame that such a well-designed space won’t be continually occupied, but it stays true to the client’s wishes to have a home away from home, which is all an architect can hope to do.

    string(16) "Nathaniel Barlam"

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: , , , ,
    • Garden Lane House

      Architecture

      The restoration and expansion of a 19th century terraced house in Melbourne. Named Garden Lane…

    • House in Reggio Emilia

      Architecture

      A 1950s house redesigned for modern living with bright spaces that open to a wraparound…

    • Friha

      Architecture

      A sustainable vacation retreat in the Southern Black Forest, Germany. With sustainable travel becoming increasingly…

    • The Sauna House

      Architecture

      A traditional house redesigned with a sauna and a lounge space that opens to rural…

    • Earthrise Studio

      Architecture

      The renovation of a converted warehouse into a modern home with a mix of live-work…

    • House with In-Law Suite

      Architecture

      A family home designed with two gabled volumes that create a sheltered deck and courtyard….

loader