Brooklyn Townhouse Renovation

View all 14 Photos

The renovation of a Brooklyn row house from a 3 family unit to a single-family home gave Lang Architecture a unique opportunity to design in NYC without the usual shortage of space that comes from building in such a high-density city. To successfully complete such a task, the designers at Lang worked to carefully restore and reprogram the four-story row house to fit the needs of the new owners. By no longer servicing three separate families, the interior of the dwelling was freed from extraneous triplicates of bedrooms, bathrooms, etc. and gave the designers an opportunity to restructure the floors into open inviting spaces. So instead of cramming all the necessities into each story, they were able to divide the lower floors between an office, den, living room and kitchen; the upper floors were then left to house two children bedrooms and a master suite with its own bathroom and a wonderful view overlooking the street. The historic details of the building were considered with the utmost care, and restored to their former glory to blend seamlessly with new modern accents such as cast-iron bathroom fixtures. And overall the leading factor for the design was sustainability, which is especially useful in older buildings whose envelopes tend to lack the proper balance of air tightness and open diffusion that causes so much energy to be unnecessarily wasted on HVAC systems. All in all, Lang Architecture’s commitment to providing their clients with good designs shines through their work, and their ability to do so while adhering to strict ecological ethics marks a great example for aspiring architects.

    string(16) "Nathaniel Barlam"

Nathaniel

Amid the unrest of earning his Bachelor’s degree in Architecture from RISD, Nathaniel manages to find the time to read, write, hang out with friends, play drums, and listen to music. Nathaniel has learned a lot about architecture firsthand thanks to opportunities to live and work in Rome and Brooklyn during the past year. Coming from a family with strong roots in the Lower East Side of Manhattan, Nathaniel has always maintained a strong love for NYC especially, and after his studies finish up in Providence he may move there for a while. He hasn't decided yet. You can connect with him via Linkedin or by visiting his Portfolio page.

Tags: , , , , ,

Featured Products Explore new arrivals at the Gessato Shop

More for you

  • Ceramic Garden Studio

    A creatively designed studio space in Portugal. Based in Cascais, Portugal, artist, ceramicist and jeweler…

  • Casa EC

    A concrete and stone house that opens to views of the Alps. Designed by Italian…

  • Sea Sauna

    A floating cedar sauna in the Maine harbor. Floating saunas are the epitome of relaxation,…

  • The Art Barn

    An old barn converted into a bright art studio that opens to views of a…

  • House for Two Artists

    An art and design studio space created as an extension to an existing house in…

  • Villa Grieg

    A harmonious architectural composition that combines a family house and music studio. Built on a…

  • Ulvik Cabin

    A Norwegian cabin inspired by traditional barns and rural architecture. Located in Ulvik, western Norway,…

  • Chalet in Oka

    A lake cottage inspired by boats and sailing. Completed by Montreal-based architect Paul Bernier, Chalet…

Around the world

  • Hotel Grand Stark

    A building from 1908 transformed into a stylish boutique hotel. Located in the Central Eastside…

  • The Circulo Mexicano Hotel

    A 19th century residential building transformed into a hotel with Shaker-inspired furniture. Located in the…

  • Plácido y Grata Hotel

    A boutique hotel located in a restored manor house from the 19th century. After years…

loader